Komatina: Pozajmljujemo sve – od anesteziologa do hirurškog konca

Radio Titograd

12.01.2022, 08:05h

2 min

Foto:Rthn

On u pismu navodi kako ne želi da niti on niti njegovo osoblje radi u takvim uslovima niti hoće da snosi odgovornost za pacijente koji su hospitalizovani na odjeljenju i koji se transportuju u druge centre bez odrađene dijagnostike.

“Tokom posljednjih nekoliko godina u više navrata ukazivao sam na otežane uslove rada ali da je situacija takva da su ugroženi i zaposleni i pacijenti. U posljednjih nekoliko mjeseci nedostatak srednjeg medicinskog kadra je najizraženiji, nesigurnost opstanka bolnice, neredovne nadoknade za rad, uvjetovale su da je veliki broj zaposlenih napuštao radno mjesto. Trenutno rade u smjenama 24 sata, pokrivaju i odjeljenje intenzivne njege. Radi se o edukovanom stručnom i iskusnom kadru, ali nemam kao načelnik više prava ni moralno ni etički da zahtijevam od njih da pokrivaju po dva radna mjesta u uslovima kada je nesigurna finansijska nadoknada za njihov rad”, naveo je dr Komatina.

Na Hirurškom odjeljenju su, kaže on, samo dva stalno zaposlena hirurga, a kontinuitet rada zavisi od raspoloživosti hirurga u okruženju. Nemaju ni jednog zaposlenog anesteziologa pa ih angažuju iz bolnica u okruženju.

Pozajmljuju i sredstva za rad.

“Konce pozajmljujemo od kolega iz susjednih bolnica ali smo iscrpili i tu opciju. U popodnevnim satima nemamo ni najosnovnije rendgen dijagnostiku za hitne slučajeve, pacijente iz udesa i povrijeđene”, ističe Komatina.

On naglašava kako su to samo najurgentniji problemi na Hirurškom odjeljenju, te kako nema potrebe za nabrajanjem jer ih ima previše.

Zaposleni su, kaže on, pokazali spremnost da rade i u uslovima kada im plate kasne i više od četiri mjeseca, da dolaze sami bez poziva od kuće u ekstremnim slučajevima ali kao njihov nadređeni smatra da nema više ni moralno ni zakonsko pravo da zahtijeva da rade u uslovima neizvjesnosti ni jedan jedini dan.

“Očekujem odgovor od vas, prihvatiću bilo koje rješenje, sem da se strpimo, trpjeli smo dovoljno, smatram da su zaposleni kojima sam nadređen dovoljno podnosili teret teških finansijskih uslova za opstanak bolnica i da zaslužuju definitivno rješenje i statusa i daljeg finansiranja bolnica”, kaže na kraju pisma načelnik Hirurškog odjeljenja dr Goran Komatina.

U Bolnicu Meljine stečaj je uveden krajem 2019. godine. Stečajni upravnik Žarko Ostojić uputio je prije dva dana dopis Vladi i resornim ministarstvima u kome ih upozorava da će, ukoliko ne reaguju, bolnica vjerovatno prestati sa pružanjem usluga od 31. januara, zbog nedostatka finansijskih i medicinskih sredstava. Što bi značilo da grad sa 33.000 stanovnika ostane bez bolnice.

Problemi u funkcionisanju Privatne zdravstvene ustanove Opšta bolnica Meljine počeli su vrlo brzo nakon njene privatizacije, odnosno od 2008. kada je prešla u vlasništvo Atlas grupe. Zbog neispunjavanja ugovornih obaveza pokrenuta je 2017. procedura raskida ugovora.

SO Herceg Novije u nekoliko navrata donosila zaključke kojima se od Vlade traži rješavanje statusa bolnice. U avgustu 2018. Vladi je predloženo donošenje posebnog zakona (lex specijalis) kojim bi se stvorili pravni uslovi za rješavanje problema u toj ustanovi. I tada su zaposleni zbog neriješenog statusa, otežanog poslovanja i kašnjenja četiri zarade protestovali desetak dana u krugu bolnice.

 

Izvor:Portal Analitika

Podijeli na:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Titogradske vijesti, top2

22.05.2022. u 23:55h

Sport, Titogradske vijesti, top2

22.05.2022. u 23:43h

Sport, Titogradske vijesti, top2

22.05.2022. u 23:29h

Titogradske vijesti, top2

22.05.2022. u 23:21h

Titogradske vijesti, top2

22.05.2022. u 22:45h

Titogradske vijesti, top2

22.05.2022. u 22:19h

Skip to content