Koliko zarađuju poslanici u Evropskom parlamentu

Radio Titograd

10.06.2024, 12:58h

2 min

Foto:Pixabay

 

Svi poslanici u Evropskom parlamentu imaju istu platu, a ona je prema podacima iz 2023. iznosila 10.075 eura bruto, odnosno 7.854 eura neto nakon odbitka EU poreza i doprinosa za osiguranje.

Plata evroposlanika definisana je Statutom članova Evropskog parlamenta, a izračunava se iz osnovne plate sudije Suda Evropske unije, pri čemu je naknada evroposlanika 38,5 odsto te plate, prenosi portal Net.hr.

Pored te plate, evroparlamentarci primaju i druge naknade pa tako pored plate od 7.854 eura neto mogu dodatno da zarade još nekoliko hiljada eura.

Kao primjer portal navodi dnevnicu od 350 eura koja pokriva smještaj, obroke i povezane troškove svakog dana tokom službenog rada poslanika u EP, a na iznos dnevnice utiče i to da li su glasali.

Zatim, tu su još i putni troškovi za dolaske na sjednice i sastanke Evropskog parlamenta u Briselu i Strazburu, a gornje granice postavljene su do najviše cijene avio prevoza biznis klase, karte za voz prvog razreda ili 0,58 eura po kilometru za putovanja automobilom (do najviše 1.000 kilometara).

Karte izdaje EP, a postoje još i utvrđeni iznosi koji se temelje na udaljenosti i trajanju putovanja kako bi se pokrili razni putni troškovi (putarina, troškovi prekomjernog prtljaga, troškovi rezervacije i sl.).

Evroposlanici imaju pravo i na refundaciju do dvije trećine liječenja.

Ipak, navodi dalje Net.hr, najspornija je naknada za opšte troškove od 4.950 eura mjesečno koja zastupnicima omogućava pokrivanje troškova kao što su najam kancelarije u državi članici u kojoj su izabrani ili troškova za informatičke hardvere i softvere, kancelarijski materijal, mobilne telefone/pretplate i internetske pretplate.

Taj iznos liježe direktno na račun evroposlanika i troškovi ne moraju da se opravdavaju, zbog čega se naknada smatra kontroverznom, navodi se.

Takođe, tu je i naknada za kraj mandata odnosno prelazna naknada u iznosu od jedne mjesečne plate za svaku godinu u kojoj su vršili dužnost, ali za najviše dvije godine od kraja mandata.

Kada bivši evroposlanik preuzme dužnost negdje drugdje, iznos prelazne naknade smanjuje se u zavisnosti od iznosa nove plate.

Ako evroposlanik istovremeno ima pravo na starosnu ili invalidsku penziju, ne može da prima i penziju i naknadu već mora da odabere jedno ili drugo. Istovremeno, svaki evroposlanik ima pravo i na mjesečni budžet od 28.696 eura iz kojeg se pokrivaju troškovi poput plata ličnihh asistenata, ali taj novac se ne isplaćuje evroposlanicima direktno, ne smiju da zapošljavaju bliske rođake, a asistenti ne smiju da učestvuju u aktivnostima koje bi mogle da dovedu do sukoba interesa.

Kako se navodi ove povlastice nakon izbora 2024. očekuje ukupno 720 poslanika, što je 15 više nego na prošlim izborima, a najviše poslanika parlamentu imaće Njemačka (96) i Francuska (81).

Slijede Italija (76), Španija (61) i Poljska (53), Rumunija (33) i Holandija (31).

Oko 20 evroposlanika imaće Belgija (22), Grčka (21), Češka (21), Švedska (21), Portugal (21), Mađarska (21) i Austrija (20).

Manje od toga imaju Bugarska (17), Danska (15), Finska (15), Slovačka (15) i Irska (14). Hrvatska ima 12, a pri dnu liste su Litvanija (11), Slovenija (9), Letonija (9), Estonija (7), Kipar (6), Luksemburg (6) i Malta (6).

 

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

13.06.2024. u 19:05h

Extra +, Titogradske vijesti, top2

13.06.2024. u 16:17h

Skip to content