Koju hranu treba izbjegavati prilikom jakog lupanja srca

Radio Titograd

06.02.2024, 06:07h

< 1 min

Foto:Pixabay

 

Mnogi činioci mogu izazvati jako lupanje srca, od stresa i tjeskobe do nedostatka sna i hormonskih promjena. Ali, važnu ulogu igra i vaša ishrana. Ovo je hrana koju treba izbjegavati ako patite od “preskakanja srca”.

Alkohol

Prepuštanje čaši vina ili hladnom pivu moglo bi se činiti kao dobar završetak dana, ali za one s lupanjem srca alkohol bi mogao biti okidač za neka neugodna stanja, piše The Healthy.

Alkohol je stimulans, a stimulansi povećavaju rizik od lupanja srca aktiviranjem simpatičkog nervnog sistema. To uzrokuje porast broja otkucaja srca i krvnog pritiska, što zatim može dovesti do povećane vjerovatnoće pojave lupanja srca.

Kofein

Kofein je još jedan stimulans na koji treba pripaziti.

Međutim, savjeti za izbjegavanje kofeina se ne odnose samo na one sa srčanim problemima. Mnogi napici s visokim količinama kofeina sadrže malo ili nimalo zdravih sastojaka.

Prerađena hrana

Prerađena hrana glavna je kategorija hrane s kojom valja biti na oprezu.Ova hrana obično sadrži dodane šećere, nezdrave masti i so, sastojke koji igraju veliku ulogu u pogoršanju preskakanja srca.

Ali, uticaj prerađene hrane nadilazi samo lupanje srca. Prerađena hrana može pogoršati nivo holesterola i kontrolu krvnog pritiska te uzrokovati skokove i padove šećera u krvi. Svaki od ovih činioca može povećati rizik od preskakanja srca.

Suhomesnati proizvodi

Sa visokim udjelom natrijuma, nitrata i često MSG-a, mesne delikatese kao što su šunka, slanina i kobasice pametno je izostaviti iz prehrane.

Ljuta hrana

Iako ljuta hrana može biti korisna zbog svojeg visokog nivoa antioksidansa, ljutina često predstavlja rizik za one koji su skloni lupanju srca.

Konzumacija ljute hrane može uzrokovati razne fiziološke reakcije koje dovode do ubrzanog otkucaja srca, a ovaj skok broja otkucaja srca može povećati vjerovatnoću da ćete osjetiti i preskakanje.

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top1,

15:15h

05.02.2024. u 10:37h

05.02.2024. u 10:37h

Skip to content