Koje ste dijete po redu u porodici, otkriva puno o vama

Radio Titograd

28.05.2024, 06:20h

< 1 min

Foto:Pixabay

 

Redoslijed rođenja djece utiče na to kako gledaju na svijet, kako se ponašaju, te kakve želje i ambicije imaju.

Starija djeca
Statistike pokazuju da se najveći svjetski lideri najčešće rađaju kao prvo dijete u porodici. To je uglavnom zbog odnosa roditelja prema starijoj djeci.

Naime, starija su djeca od rođenja okupana ljubavlju, a kad se rodi drugo dijete, mogu se osjećati usamljeno ili bez pažnje, a imati i potrebu da se izbore za svoje mjesto.

Želja da budu vođa i najomiljeniji u svom domu čini ih jačima, ali ponekad ova djeca postanu autoritarna.

Srednja djeca
Srednja djeca su ambiciozna i imaju jaku volju i vedar duh. Od djetinjstva im stariji pomažu u svemu, zbog čega i u odrasloj dobi žive lagodno.

Takođe, zbog toga brže sazrijevaju, ali sebi pritom često postavljaju goleme zadatke. Takmičenje prisiljava srednju djecu da traže uspjeh u onim područjima gdje je starije dijete slabije.

Najmlađa djeca
Najmlađa djeca su od djetinjstva ljubimci cijele porodice. Posvećuje im se posebna pažnja, maze ih, pa često ostaju zavisni i slabi.

Zbog toga se često mogu upuštati u avanture i vole opasne i riskantne stvari kako bi dokazali koliko su jaki i nezavisni. A mogu biti i u drugoj krajnosti te ostati u poziciji u kojoj im je uvijek potrebna pomoć, prenosi Index.rs.

 

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

22.06.2024. u 15:34h

Titogradske vijesti, top2

22.06.2024. u 15:28h

Titogradske vijesti, top2

22.06.2024. u 15:22h

Magazin, top2

22.06.2024. u 11:04h

Skip to content