Koje je najgore vrijeme u koje možete ići na spavanje

Radio Titograd

03.02.2024, 05:47h

2 min

Foto:Pixabay

 

Stručnjak za spavanje objasnio je zašto se ujutru često osjećamo umorno, a sve je povezano s vremenom kada naveče idemo na spavanje.

Bilo da se ujutro namjeravate probuditi radi trčanja ili opuštajućeg čitanja, velike su šanse da ste pokušali zaspati puno ranije nego inače, ali niste uspjeli.

Većina nas se muči da odložiti svoje telefone i često provodimo sate pregledavajući objave po društvenim mrežama ili gledajući novu seriju kada bismo umjesto toga trebali spavati. Ispostavilo se da plavo svjetlo našeg telefona možda neće oštetiti naš san onoliko koliko smo mislili, ali trebali bismo odvojiti pristojno vrijeme da malo zatvorimo oči.

Prema jednom stručnjaku za spavanje, trebali biste izbjegavati drijemanje u određeno doba noći jer bi to moglo negativno uticati na vaše zdravlje. Dijeleći TikTok video, ljekar Karan Raj izjavio je da ostajanje budnim od 22 do četiri ujutro može povećati rizik od raka i kardiovaskularnih bolesti.

“Odabir vremena za odlazak u krevet zapravo može uticati na kvalitet vašeg sna”, rekao je u videu, prenosi Mirror.

Objašnjavajući zašto se ujutro osjećamo omamljeni i umorni, Karanar je dodao: “Vaš san se dijeli na cikluse od 90 minuta tokom kojih vaš mozak prelazi iz sna bez brzih pokreta očiju u spavanje s brzim pokretima očiju.”

Iako 90-minutni ciklusi spavanja ostaju konstantni, “omjer ne-REM i REM spavanja se mijenja” kako noć odmiče. Ali u ranim jutarnjim satima, “imate više laganog REM sna prožetog snovima”, rekao je.

Dok svaka osoba slijedi drugačiji obrazac spavanja, vaše tijelo će se prilagoditi kako bi osiguralo da imate dovoljno non-REM i REM spavanja, rekao je dr. Raj.

Otkrio je da “nije bitno tačno vrijeme kada idete u krevet… s upozorenjem” prije nego što je dodao: “Recimo, na primjer, idete u krevet u tri ili četiri ujutro. Bez obzira na vašu biologiju, vaš san će biti teža REM faza i imat ćete manje dubljeg, ne-REM sna. To može dovesti do osjećaja omamljenosti i umora.”

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Video hit dana,

22:53h

Titogradske vijesti, top2

24.02.2024. u 22:22h

Titogradske vijesti, top2

24.02.2024. u 19:32h

Titogradske vijesti, top1

24.02.2024. u 19:25h

Skip to content