Ključna SKY aplikacija: Uhapšeni pripadnici kartela najveći trgovci kokainom sa Balkana

Radio Titograd

12.05.2023, 07:31h

2 min

Foto: MUP Srbije

Načelnik Uprave kriminalističke policije Srbije Ninoslav Cmolić rekao je da se najmanje sedam tona kokaina, koji je zaplijenjen tokom 2020. godine, dovodi u vezu sa članovima Balkanskog kartela koji su juče uhapšeni u Beogradu, Subotici, Zrenjaninu. Sve zaplijene kokaina su van Srbije.

“Oko pet tona kokaina zaplijenjeno je na Arubi, 1,2 tona kokaina zaplijenjeno je u Belgiji, 743 kilograma kokaina je zaplijenjeno u Holandiji”, rekao je Ninoslav Cmolić na vanrednoj konferenciji za medije MUP-a i dodao da su uhapšeni pripadnici ovog kartela najveći trgovci kokainom sa Balkana.

Cmolić je rekao da je Srbija ovom uspješnom akcijom još jednom pokazala da je snažan i pouzdan međunarodni partner u borbi protiv organizovanog i svih drugih vidova kriminala.

“Danas su pripadnici MUP-a po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal uz koordinaciju Evropola i Evrodžasta, uhapsili 13 osoba pripadnika organizovane kriminalne grupe sastavljene od više nezavisnih ćelija koje su funkcionisale kao Balkanski kartel”, istakao je Cmolić.

 

Identifikovane ključne mete

U saradnji sa Europolom, kako je naglasio, Srbija je uspjela da identifikuje ključne mete na svojoj teritoriji i mapira njihove kriminalne aktivnosti širom svijeta i dodaje da se vjeruje da ovaj kartel stoji iza višetonskih pošiljki koje su stigle u Evropu iz Brazila, Ekvadora, a preko Afrike.

“Ova međunarodna akcija je rezultirala uklanjanjem najveće kriminalne organizacije za trgovinu drogom sa Balkana. Uhapšeni su organizatori ove grupe M.S. i M.L., kao i još 11 osoba koje se sumnjiče da su bili vođe nezavisnih ćelija”, istakao je Cmolić.

Cmoloć je rekao da su tri osobe već u zatvoru, pretreseno je više od 20 lokacija gdje je pronađena veća količina novca i oružja.

Za hapšenje bila ključna “SKY” aplikacija

Analizom sprovedenom preko podataka sa aplikacije “SKY” i “IČ” najmanje sedam tona kokaina se dovodi, kako je istakao, u vezu sa uhapšenim vođama i članovima kartela. On je rekao da je za hapšenje bila ključna “skaj” aplikacija i dodao da se akcija vodila od trenutka preuzimanja “SKY” aplikacije od 2021. godine, te da je vođena u tajnosti.

Cmolić je naveo da su osobe uhapšene u Beogradu, Subotici, Zrenjaninu, dodajući da je istraga i dalje u toku, da se rade pretresi na više lokacija.

“Narednih dana izaći ćemo sa više informacija”, rekao je. Prema njegovim riječima, dva su organizatora, ostali uhapšeni su takođe vođe, ali nezavisnih ćelija jedinstvenog kartela.

Kartel funkcionisao zasebno

Odgovarajući na pitanje da li je ova kriminalna grupa bila povezana sa Darkom Šarićem ili Kavačkim klanom, Cmolić je rekao da je ovaj kartel koji je juče praktično uništen funkcionisao zasebno.

“Da li je bio povezan sa drugim utvrdiće istraga u narednim danima ili mjesecima, ali je funkcionisao samostalno”, rekao je Cmolić i dodao da je ovo, ako ne i najveći kartel na Balkanu.

Upitan koliko je kokaina zaplijenjeno u Srbiji, Cmolić je naveo da su se sve zaplijene desile van Srbije jer je, kaže, fokus njihovog djelovanja van teritorije Srbije.

“Radi se o bogatim evropskim državama, a Srbija im nije bila interesantna za te količine kokaina”, rekao je Cmolić.

Kaže da u ovom momentu može da spomene inicijale vođa, a da je za sve ostalo nadležno tužilaštvo.

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

25.09.2023. u 19:22h

Skip to content