Klinički centar: Prevaziđen višegodišnji problem, u kontinuitetu će se obavljati ERCP metoda

Radio Titograd

23.05.2024, 14:11h

< 1 min

U Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) od sada će se u kontinuitetu obavljati Endoskopska retrogradna holangio-pankreatografija (ERCP), saopšteno je iz ove zdravstvene ustanove.

“Menadžment je obezbijedio tehničke uslove i neophodan kadar čime je naša ustanova prevazišla višegodišnji problem kontinuiranog pružanja ove zdravstvene usluge našim osiguranicima.

Navedenu proceduru će raditii konsultanti i gastroenterohepatolozi naše ustanove”, navode u saopštenju.

ERCP je, kako objašnjavaju, kombinovana endoskopska i radiološka (rendgenska) invazivna procedura koja se primjenjuje u dijagnostičke i terapijske svrhe u cilju snimanja žučnih puteva i pankreasnog kanala uz prethodno davanje kontrasta.

“ERCP metoda podrazumijeva uvođenje fleksibilnog endoskopa od usta do druge porcije dvanaestopalačnog crijeva. Dijagnostički postupak se ogleda u iniciranju kontrasta u žučne ili pankreasne vodove dok terapijski postupak dovodi do otvaranja izlaza žučovoda i/ili pankreasnih vodova u dvanaestopalačno crijevo. Nakon ovog postupka može se pristupiti eventualnom vađenju kamenaca iz navedenih vodova ili obezbjeđivanju njihove drenaže kroz postavljene stentova ili nazalne sonde”, navode iz KCCG.

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

25.06.2024. u 18:50h

Titogradske vijesti, top1

25.06.2024. u 14:01h

Skip to content