Kisindzer: Putin je izgubio mjeru, on je lider zemlje u propadanju

Radio Titograd

13.06.2022, 09:41h

2 min

Foto: SPUTNIK

Bivši američki državni sekretar Henri Kisindzer dao je veliki intervju za Sandej Tajmsa u kom je govorio o Ukrajini, Rusiji, sukobima i o globalnoj politici.

Za ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog Kisindzer kaže da nema sumnje da je Zelenski obavio istorijsku misiju.

– Zelenski je slučajni predsednik, dolazi iz zajednice koja nikad nije bila predstavljena na toj poziciji, jer je Jevrej kao i ja. On je postao slučajan predsednik zbog frustracije unutrašnjom politikom. A onda se suočio s pokušajem Rusije da Ukrajinu vrati u potpuno zavisan i podređen položaj. I okupio je svoju zemlju i svjetsku javnost na istorijski način. To je njegovo veliko dostignuće. Ostaje pitanje može li Zelenski da održi svoje liderstvo sklapanjem mira, posebno mira koji podrazumijeva određenu žrtvu- kazao je Kisindzer.

Na pitanje o ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu s kojim se sretao više puta od slučajnog susreta ranih 1990-ih, kada je Putin bio zamjenik gradonačelnika Sankt Peterburga, Kisindzer kaže da je mislio da je on promišljeni analitičar.

image

Putin

Foto: SPUTNIK/Mihail Klimentьev

– Putinov je problem to što je on šef zemlje u propadanju i sad je izgubio osjećaj za mjeru- ocjenjuje Kisindzer.

Kisindzer smatra da je NATO bio odličan za suočavanje sa agresivnom Rusijom kada je bila glavna prijetnja svjetskom miru.

– Sad je NATO izrastao u instituciju koja odražava evropsku i američku saradnju na jedinstven način, i važno ga je održavati. Ali važno je prepoznati da će se veliki problemi dogoditi u odnosima Bliskog istoka i Azije prema Evropi i Americi. A NATO je institucija čije članice nemaju nužno kompatibilne stavove – upozorava Kisindzer.

Članice NATO-a sad su se okupile oko Ukrajine jer je to podsjećalo na stare prijetnje. Ali pitanje je kako okončati taj rat.

– Na kraju mora da se nađe mjesto za Ukrajinu, i mjesto za Rusiju, ako ne želimo da Rusija postane predstraža Kine u Evropi – ističe diplomata.

Tvrdi da su Amerika i Kina dvije zemlje sa sposobnošću da dominiraju svijetom i suparnici kojima upravljaju nekompatibilne vlasti, u vrijeme kad bi zahvaljujući tehnologiji rat mogao da uništi svijet.

U tom smislu, Kisindzer odgovara potvrdno na pitanje je li drugi hladni rat potencijalno još opasniji od prvog hladnog rata.

-Obje velesile sada prvi put imaju uporedive ekonomske resurse, a tehnologije uništenja su još strašnije, posebno s pojavom veštačke inteligencije- navodi on.

On ne sumnja u to da su Kina i Amerika sada protivnici.

– Ne vjerujem da je svjetska dominacija kineski koncept, ali moglo bi da se dogodi da postanu tako moćni. A to nije u našem interesu. Mi na Zapadu imamo naizgled nespojive zadatke. Potrebne su vam odbrambene ustanove sposobne da se nose s modernim izazovima. U isto vreme, treba vam neka vrsta pozitivnog izraza vašeg društva kako bi ti napori bili u ime nečega, jer se inače neće održati. Drugo, potreban vam je koncept saradnje s drugim društvom, jer sada ne možete da izradite nikakav koncept njihovog uništenja. Dakle, dijalog je neophodan – poručuje Kisindzer.

Kisindzer kaže da ga zbog toga duboko brine kuda idemo.

– I druge će htjeti da iskoriste ovo rivalstvo, a da ne razumeju njegove jedinstvene aspekte . Dakle, ulazimo u vrlo teško razdoblje- zaključio je Kisindzer.

 

Izvor:DAN

Podijeli na:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Titogradske vijesti, top2,

00:09h

Titogradske vijesti, top2

12.08.2022. u 23:19h

Titogradske vijesti, top2

12.08.2022. u 23:16h

Titogradske vijesti, top2

12.08.2022. u 22:48h

Titogradske vijesti, top2

12.08.2022. u 22:40h

Titogradske vijesti, top2

12.08.2022. u 22:34h

Skip to content