Kirbi: SAD se protive opštem prekidu vatre u Gazi; Borelj: Izrael finansirao Hamas kako bi oslabio vladu Fataha

Radio Titograd

20.01.2024, 08:31h

2 min

Foto:Guliver

Palestinski mediji izvijestili su o novim izraelskim vazdušnim i artiljerijskim udarima na Kan Junis, bolnice El Amal i Naser i kampove Nuseirat i Šati. IDF tvrdi da se u tom gradu nalazi primarna baza Hamasa, ali ta grupa to oštro demantuje. Američki predsjednik Džozef Bajden i izraelski premijer Benjamin Netanjahu razgovarali su telefonom o situaciji u Pojasu Gaze. SAD poručuju da se i dalje protive “opštem prekidu vatre” u toj palestinskoj enklavi. Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj izjavio je da je Izrael finansirao stvaranje Hamasa da bi oslabio palestinsku upravu.

Situacija u Gazi se ne smiruje

Izraelska vojska ne prestaje sa operacijama u svim djelovima Gaze, djeluje sa kopna, mora i iz vazduha, a glavne operacije su sada na jugu Gaze u Kan Junisu. IDF tvrdi da se tu nalazi primarna baza Hamasa.

Palestinski zvaničnici, s druge strane, tvrde da IDF u Kan Junisu gađa civilne objekte, te da je najmanje 12 Palestinaca poginulo u vazdušnim udarima Izraela na stambeni objekat u blizini bolnice El Amal.

Palestinski mediji izvijestili su o novim izraelskim vazdušnim i artiljerijskim udarima na kampove Nuseirat i Šati i bolnicu Naser. Poginulo je najmanje sedam Palestinaca, desetine su ranjene.

Izraelski zvaničnici optužili su Hamas da njegovi pripadnici djeluju iz bolnica, uključujući Naser, što osoblje poriče.

Reagovala je Svjetska zdravstvena organizacija i saopštila da je većina od 36 bolnica u enklavi prestala da radi.

Samo 15 je djelimično u funkciji i oni rade do tri puta više od svog kapaciteta, bez adekvatnog goriva ili sanitetskog materijala, navodi se u saopštenju.

Broj ubijenih od početka sukoba 24762

Prema podacima Ministarstva zdravlja Gaze u posljednja 24 sata u izraelskim napadima ubijeno je 142 Palestinca, a povređeno njih 278, čime se broj ubijenih povećao na 24.762.

U međuvremenu su američki predsjednik Džozef Bajden i izraelski premijer Benjamin Netanjahu razgovarali telefonom o situaciji u Pojasu Gaze. SAD poručuju da se i dalje protive “opštem prekidu vatre” u toj palestinskoj enklavi.

Njih dvojica razgovarali u vreme kada su zvaničnici Crvenog polumjeseca javili o ”intenzivnoj pucnjavi izraelskih dronova na građane u bolnici Al Amal” u izbjegličkom kampu u najvećem gradu na jugu Pojasa Gaze Kan Junisu.

Oglasio se i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj koji je izjavio da je Izrael finansirao stvaranje Hamasa da bi oslabio palestinsku upravu.

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

22.02.2024. u 08:01h

Titogradske vijesti, top2

22.02.2024. u 07:58h

Titogradske vijesti, top2

22.02.2024. u 07:38h

Skip to content