Kinezi planiraju da robot gradi ljudsko stanište na Mjesecu

Radio Titograd

16.02.2024, 07:07h

< 1 min

Foto:Pixabay

 

Kineska nacionalna svemirska administracija (CNSA) aktivno radi na unapređenju tehnoloških mogućnosti svoje Chang'e 8 misije, a kako bi postigla ovaj cilj, u potrazi je za partnerima među različitim istraživačkim institutima i kompanijama u namjeri da se razviju vrhunski instrumenti.

Misija Chang'e 8 će biti lansirana 2028. godine, a uključivaće slanje landera, rovera i operativnog multi-task robota na Mjesec. Očekuje se da će broj naučnih instrumenata za obavljanje opsežnih opservacija i prikupljanje ključnih podataka o lunarnoj površini iznositi ukupno 14. Sve ovo će biti od koristi za buduća istraživanja.

“Prilika za saradnju je otvorena za međunarodnu zajednicu i međunarodni partneri su dobrodošli kada je riječ o projektima vezanih za misiju CE-8”, saopštila je CNSA.

Agencija trenutno prihvata predloge za razvoj devet instrumenata, kao i prijave za dizajniranje i razvoj robota teškog 100 kilograma sa sposobnošću “hvatanja, nošenja i postavljanja predmeta, kao i za korištenje lopate i nošenje lunarnog tla”.

Robot bi koristio bateriju za napajanje i premještao bi instrumente i različite komponente iz svemirskih letjelica na lunarnu površinu. Osim toga, mora posjedovati sposobnost da pažljivo sastavlja objekte na lunarnoj površini, kao i da se kreće minimalnom brzinom od 400 metara na sat.

Očekuje se da će robot skupljati lunarne stijene i stavljati ih u uređaj visoke tehnologije, koji je dio rovera. Na ovaj način će se omogućiti analiza hemijskog sastava stijene i njena starost, što će pružiti uvid u geološku evoluciju Mjeseca.

Uz pomoć robota će se procjenjivati dodatne tehnologije vezane za mogući dugoročni boravak ljudi na Mjesecu.

 

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Sport, Titogradske vijesti, top2

18.04.2024. u 19:09h

Skip to content