Kineski avioni i brodovi simuliraju napad; Zvaničnik ministarstva odbrane Tajvana nađen mrtav u hotelu

Radio Titograd

06.08.2022, 19:52h

3 min

Foto: Nova S

Kina danima sprovodi velike vojne vježbe oko Tajvana. U četvrtak je Kina, kako je objavio Tajvan, ispalila 11 raketa u more oko Tajvana. Juče je Tajvan objavio da su kineski avioni i brodovi ponovno prešli crtu razgraničenja u Kineskom moreuzu, a naknadno su objavili da je Kina izvela rekordnih 68 naleta borbenih aviona i plovila s 13 ratnih brodova oko Tajvana. Kina je objavila da prekida niz aktivnosti sa SAD-om.

Kanada osudila kineske vježbe

Kanadska ministarka odbrane Anita Anand rekla je da su kineske vojne vježbe oko Tajvana “nepotrebna eskalacija” u intervjuu za CBC Radio.

“Nema opravdanja za korišćenje posjete kao izgovora za agresivnu vojnu aktivnost u Tajvanskom tmoreuzu”, rekla je Anand.

Kineski dronovi nad ostrvom Kinmenom

Više bespilotnih letjelica viđeno je kako lete iznad otoka Kinmena, objavilo je zapovjedništvo odbrane Kinmena, prema CNA-u, tajvanskoj nacionalnoj novinskoj agenciji.

Slični dronovi letjeli su iznad ograničenih voda oko ostrva u petak naveče. Kao odgovor, tajvanska vojska ispalila je signalne rakete kako bi upozorila na neidentifikovane dronove.

Kina: SAD je trebao zaustaviti posjetu Pelosi

U subotu je Hua Chunying, portparolka kineskog ministarstva vanjskih poslova, optužila SAD za miješanje u unutarnje stvari Pekinga. Chunying je također rekla da je SAD trebao zaustaviti posjetu Nancy Pelosi Tajvanu prošlog vikenda.

Dodala je da SAD treba prestati pokušavati “uništiti” politiku jedne Kine. To se odnosi na dogovor iz 1970-ih da zemlje mogu održavati formalne diplomatske odnose s Kinom ili Tajvanom, ali ne s oboje.

Kineska ambasada upozorila Australiju

Kineska ambasada upozorila je Australiju na uplitanje u njene akcije oko Tajvana, rekavši da je “upiranje prstom” protiv Pekinga neprihvatljivo, prenosi Reuters.

Erdogan pozvao na smirivanje tenzija Kine i Tajvana

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan pozvao je na smirivanje situacije oko pitanja Tajvana.

“Ne bismo trebali dozvoliti novu krizu dok rat u Ukrajini i pandemija korona virusa negativno utiču na globalnu ekonomiju i stabilnost“, kazao je Erdogan, odgovarajući na pitanja novinara u avionu po povratku u Tursku iz Sočija gdje je u petak održao sastanak sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Šef kineske diplomatije: Pelosi je pucala sebi u nogu

Usred eskalacije tenzija sa SAD nakon nedavne posjete Nensi Pelosi Tajvanu, kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji rekao je da je njena posjeta bila „farsa“ i dodao da je Pelosi tim postupkom pucala sebi u nogu, prenosi Gardijan.

Tramp: Pelosi je dala Kini izgovor

Govoreći na mitingu u Viskonsinu, bivši američki predsjednik Donald Tramp upitao je zašto je Nensi Pelosi posjetila Tajvan.

“Šta je radila na Tajvanu? Ona je san Kine, dala im je izgovor. Oni su tražili taj izgovor”, rekao je Tramp.

Blinken: Kina se udaljava od prakse mirnog rješavanja problema

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da se radnje Kine oko Tajvana udaljavaju od prakse mirnog rješavanja problema.

Rekao je da će SAD raditi na tome da komunikacijski kanali ostanu otvoreni kako bi se spriječila pogrešna komunikacija, prenosi Reuters.

Čovjek koji je vodio tajvansku proizvodnju projektila pronađen mrtav u hotelu

Zamjenik direktora odjeljenja za istraživanje i razvoj tajvanskog ministarstva odbrane, koji je vodio proizvodnju projektila, pronađen je mrtav u hotelu u Pingtungu, na jugu Tajvana, prema službenoj Središnjoj novinskoj agenciji.

Ou Yang Li-hsing, zamjenik firektora vojnog Nacionalnog instituta za znanost i tehnologiju Chung-Shan, imao je 57 godina. Uzrok njegove smrti nije poznat, izvijestio je CNA.

Ou Yang, koji je bio zadužen za razne projekte proizvodnje projektila, bio je na poslovnom putu u Pingtungu.

Nove informacije o simulaciji napada na Tajvan

Od tajvanskog ministarstva odbrane stiglo je nekoliko novih informacija o onome što se opisuje kao simulirani napad.

Tajvanska vojska koristila je patrolne avione, patrolne mornaričke brodove i rakete na kopnu u odgovoru na jutrošnju kinesku simulaciju.

“Više kineskih letjelica otkriveno je oko Tajvanskog moreuza, neke su prešle srednju liniju. Mogući simulirani napad na Tajvan. Tajvanske snage su upotrijebile emitovanje upozorenja, patrolne avione, patrolne pomorske brodove i kopnene raketne sistema kao odgovor na ovu situaciju”, navodi tajvansko ministarstvo.

Izvor:Nova S

Podijeli na:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Titogradske vijesti, top2,

00:09h

Titogradske vijesti, top2

12.08.2022. u 23:19h

Titogradske vijesti, top2

12.08.2022. u 23:16h

Titogradske vijesti, top2

12.08.2022. u 22:48h

Titogradske vijesti, top2

12.08.2022. u 22:40h

Titogradske vijesti, top2

12.08.2022. u 22:34h

Skip to content