Kina pozvala SAD da prestane sa “neopravdanim napadima” na TikTok

Radio Titograd

16.03.2023, 11:38h

< 1 min

Foto:EPA

Kina je pozvala danas SAD da prestane sa “neopravdanim napadima” na aplikaciju TikTok poslije poziva američke vlade da se kineska matična kuća odvoji od te aplikacije ili će ona biti zabranjena iz razloga nacionalne bezbjednosti.

Prema listu Vol Strit džurnal, Bijela kuća je postavila ultimatum da ukoliko TikTok ostane dio kineske grupe BajtDens, aplikacija će biti zabranjena u SAD.

TikTok je potvrdio za Frans pres da je američka vlada preporučila da kompanija prekine vlasništvo u TikToku.

– Vašington do sada nije dao dokaze da TikTok prijeti nacionalnoj bezbjednosti SAD – rekao je juče portparol kineske diplomatije Vang Venbin.

SAD, prema njegovim riječima, treba da prekinu širenje lažnih vijesti o pitanju bezbjednosti podataka, prekinu neopravdane napade na TikTok i obezbijede otvoreno trgovinsko okruženje, ravnopravno, pravedno i bez diskriminacije prema stranim firmama.

Kritičari optužuju TikTok da daje kineskim vlastima pristup podacima korisnika iz cijelog svijeta što uprava Tiktoka negira.

Bijela kuća je već zabranila zaposlenim u saveznim institucijama da imaju aplikaciju na svojim telefonima, primenjujući zakon ratifikovan početkom januara.

Evropska komisija i kanadska vlada nedavno su donijeli slične odluke za mobilne telefone svojih zaposlenih.

TikTok skladišti podatke američkih korisnika na serverima koji se nalaze u zemlji. Aplikacija je priznala da zaposleni koji su bazirani u Kini imaju pristup tim podacima, ali kako je navela u vrlo ograničenom obimu, a da nema pristup kineska vlada.

 

Izvor:Pobjeda

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

23.03.2023. u 20:54h

Titogradske vijesti, top2

23.03.2023. u 19:26h

Titogradske vijesti, top2

23.03.2023. u 19:16h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

23.03.2023. u 18:55h

Titogradske vijesti, top2

23.03.2023. u 18:49h

Skip to content