Kina poziva SAD da podjele podatke o novom soju omikrona

Radio Titograd

10.01.2023, 09:55h

< 1 min

Foto: Media biro

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine Vang Venbin rekao je u ponedeljak da Sjedinjene Države treba da podjele podatke vezane za kovid 19 na blagovremen, otvoren i transparentan način, s obzirom na brzo širenje podvarijante omikrona KSBB 1.5.

Vang je to rekao na redovnom brifingu za novinare na pitanje da li su SAD podjelile relevantne informacije i podatke sa Kinom.

– Prema podacima otvorenog koda o kovidu 19 iz Globalne inicijative za dijeljenje svih podataka o virusima, skoro sve varijante koronavirusa i njegovi sojevi bili su rasprostranjene u Sjedinjenim Državama, tokom tri godine od početka epidemije – rekao je Vang napomenuvši da su SAD jedna od zemalja sa najvećim brojem varijanti kovida 19.

Vang je rekao da je KSBB 1.5 postao najbrže rastuća varijanta u SAD-u i da se procjenjuje da čini više od 40 odsto slučajeva kovida 19 u zemlji.

– Američka strana treba da podijeli domaće informacije i podatke o novim sojevima koronavirsa sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom i međunarodnom zajednicom na blagovremen, otvoren i transparentan način i da preduzme efikasne mjere za spjrečavanje daljeg širenja virusa – rekao je Vang.

 

Izvor:Pobjeda

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

02.02.2023. u 23:33h

Titogradske vijesti, top2

02.02.2023. u 23:04h

Skip to content