Kijev: Teška situacija na istoku i jugu zemlje; Moskva: NATO više ne može da poriče svoje prisustvo u Ukrajini

Radio Titograd

11.03.2024, 07:37h

2 min

Izvor:Guliver

 

Ruske trupe granatirale su Hersonsku oblast sa lijeve obale Dnjepra, saopštili su ukrajinski zvaničnici. Sa druge strane, jedan ukrajinski dron omeo je vazdušni saobraćaj u Sankt Peterburgu, iako ruski zvaničnici navode da nije napravio štetu.

Makron treći put odložio put u Ukrajinu

Poseta predsjednika Emanuela Makrona Ukrajini trebalo bi da bude održana u narednim nedjeljama, saopšteno je iz Makronovog kabineta u nedjelju, nakon što je prethodno bilo planirano da Makron posjeti Ukrajinu tokom ove sedmice.

Makron i (ukrajinski predsjednik Volodimir) Zelenski saglasili su se da ostanu u bliskom kontaktu, posebno u vezi sa posjetom predsjednika Ukrajini, koja bi trebalo da se desi u narednim nedjeljama, saopšteno je iz Makronovog kabineta nakon telefonskog razgovora sa ukrajinskim liderom u nedjelju, prenio je Rojters, navodeći da je u pitanju treće odlaganje Makronove posjete Ukrajini.

Makron je prvobitno rekao da planira da ode u februaru da potpiše bilateralni bezbjednosni sporazum sa predsednikom Ukrajine, međutim Zelenski je na kraju došao u Pariz na zaključenje sporazuma.

Drugi sastanak planiran je za početak marta, prije nego što je pomjeren za kasnije ove nedjelje.

Šta je bilo juče

Ukrajinske oružane snage izvijestile su da se na frontu dogodila 53 oružana sukoba. U ruskom napadu na grad Mirnograd, na istoku Ukrajine, ranjeno je najmanje 11 civila, saopštile su ukrajinske vlasti.

Ruske trupe zauzele su povoljnije položaje duž linije fronta u Donjeckom pravcu, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Vojska Ukrajine navela je da je oborila 35 od 39 lansiranih dronova ruskih trupa, prenosi Ukrinform. Ukrajinski zvaničnici javili su da je granatirano predgrađe Hersona, a tom prilikom povrijeđen je jedan muškarac.

Poljski ministar spoljnih poslova Radoslav Šikorski izjavio je da su NATO trupe prisutne u Ukrajini. Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da NATO nije mogao više da krije svoje prisustvo u toj zemlji.

Predlog zakona o mobilizaciji osuđenika mogao da bude registrovan u Vrhovnoj radi u toku sljedeće nedjelje, najavio je ukrajinski ministar pravde Denis Maljuska.

 

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

20.04.2024. u 19:42h

Titogradske vijesti, top1

20.04.2024. u 15:19h

Skip to content