Kijev: Ruski napad dronovima na Odesku oblast i Harkov; Oslo sprema još sistema NASAMS Kijevu

Radio Titograd

10.02.2024, 08:52h

2 min

Foto:Guliver

 

Ruske snage napale su tokom noći grad Harkov i Odesku oblast, saopštio je Kijev. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski razriješio je dužnosti načelnika Generalštaba Oružanih snaga Sergeja Šaptalu i na njegovo mjesto imenovao general-majora Anatolija Barhileviča. Novi vrhovni komandant ukrajinske vojske Oleksandar Sirski poručio je da uspjeh Kijeva u ratu zavisi od inovacija. Norveško ministarstvo odbrane sprema još PVO sistema NASAMS Ukrajini.

Kijev: Ruski napad dronovima na Odesku oblast i Harkov

Ruske snage napale su tokom noći Harkov i Odesku oblast, saopštio je Kijev.

Ruske bespilotne letjelice napale su tokom noći lučku infrastrukturu u ukrajinskoj oblasti Odesi, saopštila je Natalija Gumenjuk, predsjednica Odbrambenih snaga južne Ukrajine.

“Zabilježena su tri talasa napada. Šahedi su gravitirali ka lučkoj infrastrukturi. To je uključivalo jug Odeske oblasti i samu Odesu. U prvom talasu samu Odesu i njenu infrastrukturu je napalo devet dronova. Uspjeli smo da uništimo svih devet. Šaheda, ali ruševine u lučkoj infrastrukturi je oštećen objekat, a jedna osoba je povrijeđena“, rekla je Natalija Gumenjuk.

Ruske snage napale su tokom noći dronovima i Harkov, pogođena je benzinska pumpa, a požar je zahvatio lokalne kuće, saopštili su lokalni zvaničnici.

Tvrde da su pogođene bolnice i restoran u u gradu Veliki Berluk istočno od Harkova.

Žestoke borbe

Žestoke borbe nastavljene su na kupjanskom i krasno-limanskom pravcu. Ukrajina je saopštila da je za 24 sata oborila deset od 16 ruskih dronova koji su navodno bili usmjereni isključuvo na civilnu infrastrukturu.

Sa druge strane, ruski zvaničnici su javili da je u ruskoj oblasti spriječen napad ukrajinskih dronova na energetske objekte.

U međuvremenu, nastavljene su smjene u ukrajinskoj vojsci.

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski razriješio je dužnosti načelnika Generalštaba Sergeja Šaptalu i na njegovo mjesto postavio Anatolija Barhileviča, istakavši da rukovođenje vojskom preuzima novi tim.

Ukrajinski predsjednik je, istovremeno, smijenjenog komandanta Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog proglasio herojem Ukrajine, dan nakon što je smijenjen sa mjesta vrhovnog komandanta vojske.

Novi glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Oleksandar Sirski se, takođe, prvi put od imenovanja oglasio objavom na Telegramu, poručivši da uspjeh Ukrajine u ratu zavisi od tehnoloških inovacija, poput bespilotnih letjelica.

Za to vrijeme, Norveško ministarstvo odbrane saopštilo je da je vlada te zemlje predložila da se Ukrajini obezbijedi više PVO sistema NASAMS.

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Video hit dana,

22:53h

Titogradske vijesti, top2

24.02.2024. u 22:22h

Titogradske vijesti, top2

24.02.2024. u 19:32h

Titogradske vijesti, top1

24.02.2024. u 19:25h

Skip to content