Kijev: Rusi pogodili aerodrom u Zaporožju, terminal uništen; Moskva: Napad na Lugansk kasetnim bombama

Radio Titograd

28.05.2024, 08:13h

2 min

Foto:Guliver

 

Grad Lugansk na istoku Ukrajine, koji je pod kontrolom Rusijom napadnut je kasetnom municijom, što je izazvalo požar, saopštio je šef LNR Leonid Pasečnik. Ruske snage su raketom Kh-59 pogodile međunarodni aerodrom Zaporožje, uništivši zgradu terminala, saopštila je ukrajinska vojska.

Ukrajina napala Lugansk kasetnim bombama

Grad Lugansk na istoku Ukrajine, koji je pod kontrolom Rusijom napadnut dva puta u roku od tri sata noćas, rekli su zvaničnici.

Šef Luganske Narodne Republike (LNR) Leonid Pasečnik rekao je da je Lugansk pogođen kasetnom municijom, što je izazvalo požar.

Mještani su izvijestili da su eksplozije odjeknule u blizini vojne vazduhoplovne škole i fabrike za remont aviona.

Kijev: Rusi pogodili aerodrom u Zaporožju, terminal uništen

Ukrajinski policajci i vojska potvrdili su da su Rusi juče popodne raketom Kh-59 pogodili međunarodni aerodrom Zaporožje, uništivši zgradu terminala.

Generalno Tužilaštvo Oc “Jug” je pokrenulo istragu o posljedicama udara krstareće rakete na terminal aerodroma.

Navodi se i da nema povrijeđenih.

Borbe na istoku Ukrajine

Žestoke borbe nastavljene su na istoku zemlje. Najmanje tri osobe stradale su u Nikolajevu, a jedna u Harkovu u ruskim napadima, saopštili su ukrajinski zvaničnici.

Danas je, kako je saopštila belgijska vlada, planiran dolazak Zelenskog u Brisel. Tu bi ukrajinski predsjednik sa belgijskim premijerom Aleksandrom de Kroom trebalo da potpiše vojni sporazum.

Ukrajinski predsjednik Volorimir Zelenski, juče je posjetio Madrid, gdje se sastao sa španskim premijerom Pedrom Sančezom.

Španija se, prema sporazumu koji su potpisali Zelenski i Sančez, obavezala da će ove godine isporučiti Ukrajini vojnu pomoć u vrednosti od milijardu eura.

Ukrajinski predsjednik nastoji da obezbijedi stalnu vojnu pomoć od zapadnih saveznika da bi ukrajinska vojska bila u stanju da se suprotstavi ruskim vojnim snagama. Iznio je podatak da je Rusija samo u maju napala Ukrajinu sa 3.200 bombi, istakavši da Kijev nema dovoljno raketa za PVO odbranu.

Rusko Ministarstvo odbrane navelo je, s druge strane, da su njihove snage preuzele kontrolu nad još dva naselja u Harkovu i Donjecku.

Kremlj je, istovremeno, istakao da je NATO u direktnom sukobu sa Moskvom, kao i da se generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg “igra vojnom retorikom”, što doprinosi daljoj eksalaciji sukoba.

Za to vrijeme, Poljska je saopštila da će ograničiti kretanje ruskim diplomatama na njenoj teritoriji, dok je Moskva navela da će odgovoriti Varšavi zbog uvođenja tih restrikcija.

 

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2,

19:05h

Extra +, Titogradske vijesti, top2

13.06.2024. u 16:17h

Titogradske vijesti, top2

13.06.2024. u 15:48h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

13.06.2024. u 15:43h

Skip to content