Kijev: Projektili Pjongjanga koje je lansirala Moskva neuspešni; Minsk provjerava spremnost za primjenu nuklearnog oružja

Radio Titograd

08.05.2024, 07:31h

2 min

Foto:Guliver

 

Sukobi na frontu ne prestaju. Vlasti u Lugansku tvrde da je Kijev izveo napad na skladište nafte u tom gradu. Ukrajinske vlasti saopštile da su sjevernokorejske rakete koje je Rusija lansirala u velikoj mjeri bile neuspješne. Zapad složan u odluci da se prihodi od zamrznute ruske imovine koriste za kupovinu oružja za Ukrajinu. Istovremeno sa pripremom za nuklearne vježbe Moskve, Bjelorusija započela provjeru vojne spremnosti za primjenu taktičkog nuklearnog oružja.

Borbe ne prestaju

Na ukrajinskom frontu borbe ne prestaju. Prema ukrajinskim izvorima, ruske snage granatirale su tokom jučerašnjeg dana sjeveroistočnu oblast Sumi, pri čemu je jedna osoba poginula, a četvoro ranjeno, među kojima i dvoje djece.

S druge strane, vlasti u Lugansku tvrde da su ukrajinske snage izvele napad na skladište nafte na periferiji grada, zbog čega je došlo do požara.

Prethodno su ukrajinske kontraobavještajne službe, kako tvrde, uhapsile ruske agente i osujetile planove ruske Federalne službe bezbjednosti (FSB) da eliminiše predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog i druge predstavnike najvišeg vojnog i političkog vrha države.

Tim ukrajinskog državnog tužilaštva saopštio je da je, analiziranjem sjevernokorejskih balističkih raketa koje je Rusija lansirala od kraja decembra 2023. do kraja februara 2024. godine, utvrđeno da je stopa njihove neuspješnosti visoka.

“Otprilike polovina sjevernokorejskih projektila je skrenula sa programirane putanje i eksplodirala u vazduhu”, navedeno je iz kancelarije tužilaštva.

U Moskvi je održana peta inauguracija Vladimira Putina, koji je u obraćanju na svečanosti smisao svog rada nazvao “spasavanjem Rusije i naroda zemlje”, zahvalivši se na podršci onima koji se bore za otadžbinu.

Govor je završio riječima: “Zajedno ćemo pobijediti”.

Istovremeno sa pripremama za nuklearnu vježbu koju sprovodi Moskva, Bjelorusija je započela provjeru spremnosti svoje vojske da primijeni taktičko nuklearno oružje.

S druge strane, u Evropi je postignut dogovor da se oko 90 odsto prihoda dobijenih od ruske imovine zamrznute u Evropskoj uniji iskoristi za kupovinu naoružanja za Ukrajinu.

“Važno je da se takođe složimo da se ovaj novac može koristiti za kupovinu oružja ne samo u EU, već i za kupovinu širom svijeta”, rekao je njemački kancelar Olaf Šolc.

Američki zvaničnik Džon Kirbi je zatim poručio da je najbolji način da Rusija zaštiti svoje trupe od udara oružja zapadne proizvodnje – “da ih povuče sa teritorije Ukrajine“.

 

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

28.05.2024. u 20:40h

Magazin, Titogradske vijesti, top1

28.05.2024. u 20:02h

Titogradske vijesti, top2

28.05.2024. u 17:45h

26.05.2024. u 17:38h

26.05.2024. u 17:38h

Skip to content