Kijev: Nuklearne vježbe su Putinova ucjena; Moskva: Zapad traži direktnu konfrontraciju

Radio Titograd

07.05.2024, 07:32h

< 1 min

Foto:Guliver

 

Rusija je tokom prethodnog dana izvršila napad na energetsku infrastrukturu u Sumskom regionu, dok je Ukrajina u kontraudaru dronovima gađala područje fabrike u Belgorodskoj oblasti. Dok traju borbe, Moskva najavljuje vojnu vježbu sa taktičkim nuklearnim naoružanjem kao reakciju na “vruće glave” sa Zapada. Švedska smatra da takav plan doprinosi većoj nestabilnosti, dok Kijev tvrdi da je riječ o nuklearnoj ucjeni.

Nastavljene borbe

Borbe na istočnom frontu Ukrajine nastavljene su i tokom prethodnog dana, a više od 400.000 potrošača bilo je bez struje zbog udara ruskih dronova na energetsku infrastrukturu u Sumskoj oblasti.

Sa druge strane, u napadu ukrajinskih bespilotnih letjelica na Belgorodsku oblast šest osoba je poginulo, a najmanje 40 ih je povrijeđeno.

Dok traju borbe, Moskva najavljuje vojne vježbe koje uključuju i nuklearno naoružanje da bi se “ohladile vruće glave” na Zapadu i njihovo, kako navode iz Kremlja, zalaganje za direktnu konfrontraciju NATO-a i Rusije.

Švedska, koja se nedavno priključila Alijansi, ističe da planirane vježbe “doprinose povećanju nestabilnosti” u regionu i svijetu.

Reagovao je i Kijev, gdje navode o nuklearnoj vojnoj vježbi vide kao, kako kažu, kontinuiranu nuklearnu ucjenu režima Vladimira Putina.

Za to vrijeme, ruski predsjednik je u domaćoj javnosti ponovo opravdavao rat, jer je vojska “morala da brani narod Donbasa vojnom silom kada mirna sredstva nisu imala efekta”.

 

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

28.05.2024. u 20:40h

Magazin, Titogradske vijesti, top1

28.05.2024. u 20:02h

Titogradske vijesti, top2

28.05.2024. u 17:45h

Skip to content