Kijev: Moskva planira da zauzme Bahmut na Dan pobjede; Rusija evakuiše sela u blizini Zaporožja

Radio Titograd

06.05.2023, 07:26h

< 1 min

Foto:Guliver

Jedinice “Vagnera” napustiće položaje u Bahmutu 10. maja zbog nedostatka municije, najavljuje vođa te paravojne formacije Jevgenij Prigožin. Kijev, međutim, tvrdi da Rusija dovodi pripadnike “Vagnera” s linije fronta u taj grad i da namjerava da ga zauzme do 9. maja. Načelnik Zaporoške oblasti, koja je pod kontrolom ruskih snaga, naredio je evakuaciju naselja i sela koja se nalaze blizu linije fronta zbog očekivane ukrajinske kontraofanzive.

Vođa paravojne grupe “Vagner” Jevgenij Prigožin je, prema pisanju Rojtersa, najavio da će se te jedinice povući iz Bahmuta 10. maja.

“Povlačim borce ‘Vagnera’ iz Bahmuta zato što su u situaciji nedostatka municije osuđeni da nepotrebno ginu”, dodao je vođa paravojne grupe.

Zamjenica ministra odbrane Ukrajine Hana Malijar izjavila je, međutim, da Rusija dovodi pripadnike “Vagnera” sa linije fronta u grad Bahmut, i da Moskva namjerava da zauzme taj grad do 9. maja, kada se slavi, kako je rekla, Dan pobjede Sovjetskog Saveza.

Načelnik Zaporoške oblasti pod kontrolom Rusije Jevgenij Balički naredio je evakuaciju naselja i sela koja se nalaze blizu linije fronta s ukrajinskim snagama.

Balički je saopštio da je ukrajinska vojska pojačala granatiranje u posljednjih nekoliko dana.

Gardijan prenosi da bi s tog područja moglo da bude evakuisano oko 70.000 civila.

Ukrajina, Rusija, Turska i Ujedinjene nacije nisu uspjele da postignu dogovor tokom jučerašnjih pregovora o izvozu žita.

 

Izvor:CDM

 

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

25.09.2023. u 19:22h

Skip to content