Katnić: Slijedi postupak pred Vrhovnim sudom

Radio Titograd

16.02.2023, 08:16h

3 min

Foto: Pobjeda

Iz saopštenja Upravnog suda nije jasno na osnovu kojeg rješenja PIO je potvrđena odluka Tužilačkog savjeta o tadašnjoj smjeni glavnog specijalnog tužioca. Dokumentacija koju je Pobjeda objavila 24. januara, pokazuje da je Rješenjem Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja od 12. decembra 2022. godine, četvrtim po redu i jedinim pravno važećim – Katniću utvrđen staž osiguranja u trajanju nešto dužem od 25 godina, dok je postupak za staž osiguranja dok je Katnić bio vojno lice – još u toku

Upravni sud Crne Gore je odbio kao neosnovanu tužbu koju je podnio Milivoje Katnić protiv Odluke Tužilačkog savjeta (TS), kojom mu je utvrđen prestanak funkcije glavnog specijalnog tužioca i specijalnog tužioca 17. 2. 2022. godine.

Katnić nije želio da detaljnije komentariše odluku Upravnog suda koja mu je, kako je istakao, uručena tek juče nakon duže od godinu dana od kako je podnio žalbu.

“Detaljnije ću javnost obavijestiti kada proučim odluku Upravnog suda, ali je izvjesno da ću zaštitu svojih narušenih prava potražiti u postupku pred Vrhovnim sudom Crne Gore”, kazao je Katnić u kratkoj izjavi za Pobjedu.

Tužilački savjet je smatrao da je Katnić ostvario pravo na starosnu penziju, jer je navršio 64 godine i 8 mjeseci života i 41 godinu i 4 mjeseca staža osiguranja.

U saopštenju Upravnog suda se navodi da je tužiocu Milivoju Katniću odlukom Tužilačkog savjeta utvrđen prestanak funkcije glavnog specijalnog tužioca i specijalnog tužioca u skladu sa odredbom člana 17 stav 2 Zakona o PIO, kojom je propisano da osiguranik stiče pravo na starosnu penziju kada navrši 40 godina staža osiguranja i 61 godinu života.

“Upravni sud Crne Gore je utvrdio da su u konkretnom slučaju ispunjeni uslovi za primjenu odredbe člana 17 stav 2 Zakona o PIO, jer je tužilac u periodu od 1. 1. 1993. godine do 11. 3. 2005. godine vršio profesionalnu vojnu službu u Vojsci, i u istom ostvario staž osiguranja sa uvećanim trajanjem od 15 godina i 7 mjeseci, pa je sa nesporno ostvarenim stažom osiguranja, ostvario ukupno 41 godinu i 4 mjeseca staža osiguranja”, piše u saopštenju Upravnog suda povodom donešene presude.

Naglasili su da je odluka Tužilačkog savjeta zasnovana na aktima Fonda PIO koji imaju značaj javne isprave, jer se radi o ispravama izdatim na osnovu podataka iz službene evidencije ovog organa, kao jedinog ovlašćenog za vođenje matične evidencije o osiguranicima, obveznicima plaćanja doprinosa i korisnicima prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja, pa se pravna valjanost takvih isprava ne može osporavati u postupku konstatovanja prestanka funkcije specijalnog tužioca pred Tužilačkim savjetom.

“Zbog svega navedenog, Upravni sud ocjenjuje da nije postojala obaveza Tužilačkog savjeta da prekine postupak do okončanja upravnih postupaka koje tužilac vodi radi utvrđivanja činjenica o stažu osiguranja i uplati doprinosa za period ostvarenog staža sa uvećanim trajanjem, jer isti nemaju značaj prethodnog pitanja za rješavanje ove upravne stvari”, navodi se u saopštenju Upravnog suda.

Postupak po žalbi Milivoja Katnića trajao je, iako je riječ o radnom sporu, duže od godine. Iz saopštenja Upravnog suda nije jasno na osnovu kojeg rješenja PIO je potvrđena odluka Tužilačkog savjeta o tadašnjoj smjeni glavnog specijalnog tužioca.

Naime, dokumentacija koju je Pobjeda objavila 24. januara ove godine nesumnjivo je dokazala da su čelnik Fonda PIO Ranko Aligrudić i tadašnja ministarka odbrane Olivera Injac poslali Tužilačkom savjetu neistinite informacije o stažu glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića.

Rješenje Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja od 12. decembra 2022. godine, kojim se utvrđuje staž osiguranja Milivoju Katniću u trajanju nešto dužem od 25 godina, krunski je dokaz da je Tužilački savjet svojevremeno 17. februara 2022. godine nezakonito smijenio glavnog specijalnog tužioca – pokazuju dokumenta koje je Pobjeda objavila.

Pri tome, Rješenje Fonda PIO iz prošlog decembra je četvrta odluka, jer su sva tri prethodna rješenja ukinule više instance. U tom četvrtom rješenju Fond penzijskog i invalidskog osiguranja utvrdio je Milivoju Katniću ,,da ukupno utvrđeni staž osiguranja iznosi 25 godina, 9 mjeseci i 7 dana“, dok je postupak za staž osiguranja dok je Katnić bio vojno lice – još je u toku i nepoznato je kada će biti okončan.

Kako je Upravni sud odlučio da je Tužilački savjet donio ispravnu odluku i na osnovu koje dokumentacije – za sada je pravna enigma.

 

Izvor:Portal Analitika

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

13.06.2024. u 19:05h

Extra +, Titogradske vijesti, top2

13.06.2024. u 16:17h

Skip to content