Kampanja #KojaJeSljedeća: Uspostaviti nezavisno tijelo za borbu protiv femicida je obaveza Crne Gore

Radio Titograd

13.03.2023, 12:52h

2 min

Foto:Pixabay

U okviru kampanje #KojaJeSljedeća koju realizuje SOS telefon Nikšić, u narednih mjesec dana, biće organizovan niz aktivnosti sa ciljem da se formira nezavisno tijelo za borbu protiv femicida u Crnoj Gori, Srbiji i Albaniji.

Kako su saopštili iz ove NVO, u prosjeku svaka četiri mjeseca, najbliži član porodice ubije jednu ženu u Crnoj Gori, a nadležni državni organi ne informišu adekvatno javnost o preduzimanju mjera povodom ubijenih žena, pa oni zbog toga tražimo uspostavljanje nezavisnog tijela za borbu protiv femicida u Crnoj Gori.

„To je obaveza Republike Crne Gore, u skladu sa preporukom specijalne izvjestiteljke Ujedinjenih nacija, a to je i prvi pokazatelj da država ozbiljno shvata ubistva žena. Od kada je prije osam godina pokrenuta ova globalna inicijativa, u svijetu su uspostavljeni različiti modeli nezavisnih tijela za borbu protiv femicida. Kampanjom Koja je sljedeća, istovremeno tražimo uspostavljanje ovog tijela u Crnoj Gori, Srbiji i Albaniji, čime će se obezbijediti prikupljanje podataka o femicidima koji će biti dostupni javnosti i ujedno unaprijediti rad institucija i poboljšati sistem zaštite žena od nasilja“, izjavila je izvršna koordinatorka Nataša Međedović.

Ističu da je nasilje prema ženama najrasprostranjeniji oblik kršenja prava žena u svijetu, a femicid je najekstremniji oblik nasilja prema njima.

„Na globalnom nivou, svakih 11 minuta jednu ženu ubije partner ili član porodice. Većinu ubijenih žena u Crnoj Gori ubili su njihovi partneri ili drugi članovi porodice, a u poslednje tri godine dogodilo se najmanje pet femicida“, saopštili su iz SOS Nikšić.

Navode da dostupna istraživanja pokazuju da je skoro svaki femicid mogao biti spriječen. U mnogim slučajevima izostala je blagovremena i efikasna reakcija institucija sistema na prijavu nasilja, kao i umanjivanje opasnosti i nesagledavanje rizika po bezbjednost žrtve. 

Kampanju #KojaJeSljedeća sprovode zajedno sa udruženjem građanki FemPlatz iz Srbije i CLCI iz Albanije, u okviru UN Women regionalnog programa “Implementing Norms, Changing Minds”, koji finansira Evropska unija, a koja za cilj ima zaustavljanje nasilja prema ženama u zemljama Zapadnog Balkana i Turskoj.

 

Izvor:Portal Analitika

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

23.03.2023. u 20:54h

Titogradske vijesti, top2

23.03.2023. u 19:26h

Titogradske vijesti, top2

23.03.2023. u 19:16h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

23.03.2023. u 18:55h

Titogradske vijesti, top2

23.03.2023. u 18:49h

Skip to content