Kameron protiv slanja britanske vojske u Ukrajinu; Saks: Vašington i Moskva da obnove odnose

Radio Titograd

10.03.2024, 07:31h

2 min

Foto:Guliver

 

Vatikan je saopštio da papa Franjo nije pozvao Ukrajinu da se preda, već je “bijelu zastavu” upotrijebio kao metaforu i da je želio da pozove na prekid vatre i na hrabrost za pregovore. Šef britanske diplomatije Dejvid Kameron je protiv slanja vojnih trupa u Ukrajinu, čak i u misiju obuke. Američki milijarder Dejvid Saks poziva Vašington i Moskvu da obnove odnose i spriječe Treći svjetski rat.

Vatikan: Papa ne traži od Ukrajine da se preda, “bijela zastava” metafora

Direktor Kancelarije za medije Vatikana Mateo Bruni izjavio je da papa Franjo u intervjuu za švajcarski javni servis RSI, koji je prethodno objavljen, nije tražio od Ukrajine da se preda, kako su prenijeli neki mediji, već je namjeravao da pozove na prekid vatre i da ukaže na “hrabrost pregovora”.

“Papa je upotrijebio metaforu ‘bijela zastava’ koju je predložio novinar da bi ukazao na važnost prekida neprijateljstava, primirje postignuto hrabrošću pregovora. Na drugom mjestu u intervjuu, govoreći uopšteno o ratu, papa je jasno poručio: ‘pregovori nikada nisu predaja'”, rekao je Bruni, a prenosi Vatikan njuz.

Kako se navodi, papu je tokom intervjua za švajcarsku televiziju novinar Lorenco Bučela pitao: „U Ukrajini neki pozivaju na hrabrost predaje, ‘bijele zastave’. Ali drugi kažu da bi to legitimisalo jaču stranu. Šta mislite?” Papa Franjo je odgovorio: „To je jedno tumačenje. Ali vjerujem da je jači onaj ko vidi situaciju, ko misli na narod, ko ima hrabrost bijele zastave, da pregovara”.

Svjetski mediji prethodno su prenijeli da je papa Franjo izjavio da bi Ukrajina trebalo da smogne hrabrosti i da, kako je naveo, podigne ”bijelu zastavu” i pregovara sa Rusijom o prekidu rata.

Borbe na svim frontovima

Dok se i dalje vode teške borbe na svim frontovima u Ukrajini, mediji su prenijeli da poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo poziva Ukrajinu da smogne hrabrosti i pregovara s Rusijom o prekidu rata.

“Pregovori nikada nisu predaja. Treba pregovarati na vrijeme i potražiti neku zemlju koja će djelovati kao posrednik“, rekao je papa.

I premijer Mađarske apeluje na mir. “Vratite se i donesite mir, gospodine predsjedniče”, poručio na mreži X Viktor Orban, poslije sastanka sa bivšim američkim predsjednikom Donaldom Trampom.

Pozivu za pregovore pridružuje se i američki milijarder Dejvid Saks ističući da je za sprečavanje Trećeg svjetskog rata neophodno obnoviti odnose između Vašingtona i Moskve.

Ukazao je da će dobri odnosi dvije zemlje biti osnova za svjetski mir.

Rusija je zatražila da 22. marta bude održana sjednica Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, zbog, kako se navodi, neodgovornih evropskih političara koji žele direktan sukob Rusije i NATO-a.

Šef britanske diplomatije Dejvid Kameron je protiv slanja vojnih trupa u Ukrajinu, čak i u misiju obuke. Smatra da će strana vojna misija postati potencijalna meta ruskih napada, čak i ako će stranci obučavati samo Ukrajince.

Članovi Kontakt grupe za odbranu Ukrajine sastaće se 19. marta u vazduhoplovnoj bazi Ramštajn u Njemačkoj na poziv američkog ministra odbrane Lojda Ostina. Razgovaraće o podršci Kijevu.

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

15.04.2024. u 07:31h

Titogradske vijesti, top2,

06:39h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

15.04.2024. u 05:30h

Titogradske vijesti, top1

15.04.2024. u 05:20h

Titogradske vijesti, top2

14.04.2024. u 21:08h

Skip to content