Kaluđerović: Da uvijek i da na svakom mjestu dignemo glas protiv nasilja nad ženama

Radio Titograd

25.11.2022, 18:16h

2 min

Povodom Međunarodnog dana borbe nasilja nad ženama u organizaciji Asocijacije žena Socijalističke narodne partije (SNP) održanа je tribina pod sloganom ,,Ćutanje nije zlato – presudi ćutanju”.

Uvodnu riječ su imali predsjednik te partije Vladimir Joković, potpredsjednica Asocijacije žena Radmila Čagorović, kao o članica predsjedništva Slađana Kaluđerović.

Kaluđerović je ocijenila  da je nasilje nad ženama, nažalost, jedno od najrasprostranjenijih kršenja ljudskih prava.

“Uprkos tome, ono uglavnom ostaje neprijavljeno, a ako se već reaguje, onda je to najčešće tek onda kada se nasilje već dogodi. Bez imalo dileme možemo reći da su kazne za nasilje nad ženama blage i neadekvatne, iako se radi o nasilju koje zaslužuje „nultu toleranciju“. Žrtve ne prijavljuju nasilje iz više razloga – zbog toga što se plaše nasilnika, nemaju povjerenje u institucije koje treba da ih zaštite i pruže pomoć, ali i zato što osjećaju stid, odnosno strah od osude okoline. Mi smo, nažalost, još uvijek društvo koje nalazi opravdanje za nasilnika i traži “grešku” i „krivicu“ u žrtvi. Koliko smo samo puta čuli rečenicu – ma, sigurno je ona nešto skrivila, ne bi digao ruku na nju bez razlog”, istakla je  Kaluđerović.

Zapitajmo se, kaže ona, svi zajedno – zar treba razlog da “dignete ruku na nekog, a taj neko je žena”!

“Očito još uvijek nije sazrela svijest ni nas kao pojedinca, a ni društva u cjelini da nasilje nad ženama nije problem samo te porodice i te žene, već je to veliki društveni, ekonomski i politički problem. Važan segment u suzbijanju nasilja nad ženama jeste uključivanje žena u politički život, kao i njihova veća zastupljenost. SNP je upravo nosilac ideje povećanja kvota za žene, kao i uvođenja pravila da u svaka četiri kandidata mora biti makar jedna žena. Međutim, postojeća kvota ne smije biti konačna, već je neophodno konstantno raditi na stvaranju još kvalitetnijih uslova za napredovanje i osnaživanje žena u politici. Jer, žena može jednako biti ostvarena i u profesiji i u porodici”, dodala je Kaluđerović.

Vrijeme je, smatra ona, se prekine praksa da se ženama dijele šamari, već da, kaže ona, “naučimo da dijelimo uloge – kako na poslu, tako i u domaćinstvu”.

“Zato svi segmenti društva treba da zajedničkim naporima izgrade mehanizme za prevenciju nasilja i podršku ženama žrtvama nasilja. Da sada, da uvijek i da na svakom mjestu dignemo glas protiv nasilja nad ženama, jer – ĆUTANJE NIJE ZLATO”, zaključila je Kaluđerović.

Izvor:CdM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top1

05.12.2022. u 08:38h

Titogradske vijesti, top2

05.12.2022. u 08:21h

Skip to content