Foto:Unsplash
Vanredni profesor na Hemijskom fakultetu, Dušan Vlajković i magistar farmacije kaže da je česta zabluda da se pesticidi ne koriste u proizvodnji organske hrane.
“Izvjestan broj pesticida može da se koristi u prozvodnji organske hrane i to se zaista i radi. Pesticidi su široka skupina hemjskih supstanci različitih karakteristika koja se generalno koristi da se borimo protiv štetočina koje smanjuju prinose. Postoje različite vrste pesticida u zavisnosti od toga šta hoćemo da tretiramo, da li želimo da se riješimo nekih gljivica, bakterija, bolesti itd. U teoriji pesticidi ne bi trebalo da ostaju u plodu, bar ne u mjeri koja bi mogla da se detektuje, ali to zahtijeva veoma precizno korišćenje pesticida, zahtijeva znanje i znanje o periodu od korišćenja pesticida do upotrebe tih biljaka”, govori Vlajković i skreće pažnju na to da se u praksi često dešava da u plodu ostane velika količina pesticida.
“Mi očigledno imamo problem. Nama se voće i povrće vraća sa granice zbog velike količine pesticida, dakle nešto u tom lancu proizvodnje ne funkcioniše kako treba. Nekada se koriste čak i neke zabranjene supstance”, rekao je profesor Vlajković dok nutricionistkinja Marija Milanović savjetuje kupovinu voća i povrća od malih proizvođača koji ulivaju povjerenje o kvalitetu proizvoda, zatim i dobro pranje voća i povrća.
“Soda bikarbona, glina, aktivni ugalj… Sa time vrlo lijepo može pranjem da se skine velika količina pesticida sa voća i povrća, a da se očuvaju hranljivi sastojci. Dobro pranje je preduslov da skinemo sa biljke skoro sve pesticide. Dobar primjer je recimo jabuka. Kada je presječete, trebalo bi da potamni, ukoliko ne potamni to je siguran znak da je puna pesticida”, objasnila je nutricionistkinja.
(B92)
Izvor:DAN