Kako se pravilno koristi toner za kosu

Radio Titograd

08.05.2024, 06:16h

3 min

Foto:Shutterstock

 

Toner za kosu je jednostavan proizvod, ali morate znati kako da ga koristite ako želite da izvučete maksimum i budete zadovoljni rezultatom.

Kad god farbate kosu, sigurno želite da rezultat farbanja bude identičan onom koji ste zamislili. Međutim, neželjeni tonovi (bakarni i žuti) su čest problem. E, tu na scenu stupa toner za kosu. Koliko dugo treba ostaviti toner za različite tipove kose?

Izbijeljena kosa sa velikom poroznošću: treba provjeravati u koracima od 2 minuta i toner ne treba ostaviti duže od 7 minuta.

Prirodne plavuše bez prethodnog izbjeljivanja: toner ne treba ostaviti duže od 20 minuta za živahan ili dubok ton.

Kovrdžava kosa: zbog velike poroznosti, toner ostaviti maksimalno 10 minuta.

Brinete sa prethodno posvetljenom kosom: toner treba ostaviti u koracima od 5 minuta, ne duže od 15 minuta za dimenzionalnu boju.

Brinete bez prethodnog posvjetljavanja: toner treba ostaviti 20 minuta nakon pregleda poroznosti kose.

Prirodne crvenokose: imaju nisku poroznost i zahtijevaju nanošenje tonera sa više neprozirnih molekula boje punih 20 minuta.

Tanka kosa: može biti poroznija i stoga dobija tamniju boju; koristite formulaciju višeg nivoa i toner treba ostaviti najmanje 15 minuta.

Ako namjeravate da koristite toner za kosu, ovo morate da znate…

Razmotrite svoja očekivanja. Živi ili živopisni tonovi mogu zahtijevati duže vrijeme obrade od prirodnih tonova. Poroznost kose takođe utiče na to, jer kosa visoke poroznosti zahtijeva kraće vrijeme obrade, a kosi niske poroznosti potrebno je duže.

Međutim, važno je zapamtiti da tonik neće učiniti vašu kosu plavom ili svjetlijom. U suštini, toner nije čudesni proizvod. Ali ima odlične efekte kada se koristi na pravi način. Toner je obično poslednji korak prilikom farbanja kose i nije uvijek neophodan, ali predstavlja odličan način da poboljšate ton ili se riješite svih neželjenih tonova (žutih, bakarnih).

Kada ga treba treba koristiti?

Toner se obično nanosi nakon procesa izbjeljivanja. Većina profesionalnih frizera nanosi toner na mokru ili suvu kosu u zavisnosti od poroznosti i željenih rezultata. Uvijek obratite pažnju na uputstva proizvođača kada obavljate hemijske usluge kod kuće. Najbolje je da nanesete toner odmah nakon farbanja ili izbjeljivanja jer će kutikule i dalje biti otvorene. To znači da se toner može deponovati dublje u kosu. Ovo obezbeđuje dugotrajnije rezultate!

Ključni koraci

1. Razmotrite boju i nivo kose

Najvažnija stvar o kojoj treba razmišljati u smislu koliko dugo ostaviti toner za kosu je trenutna boja vaše kose. Ako imate posla sa svetlo narandžastim tonovima, na primjer, toner će morati malo da odstoji. Ali ako imate i najmanji nagovještaj žute boje, možete se izvući sa kraćim vremenom obrade.

Točak boja je jedini način da pravilno formulišete i tonirate kosu. Važno je razumjeti koje su boje komplementarne, a koje boje “poništavaju” ili neutrališu jedna drugu. Točak boja je ključan u razumijevanju teorije boja i odabiru tonera. Na primjer, zelena poništava crvenu, plava poništava narandžastu, a ljubičasta poništava žutu. Tako da je važno da se utvrdi koji topli tonovi su prisutni.

Jedan jednostavan način da to uradite je povlačenjem točkića u boji na mreži. Pogledajte koje su boje jedna naspram druge. Na primjer, ljubičasta je suprotna žutoj. Ako vam kosa izgleda više žute nego što biste željeli, ljubičasti toner će vam dati onu pravu neutralnu plavušu.

2. Procijenite zdravlje vaše kose

U zavisnosti od toga kako brinete o svojoj kosi, ona može biti u različitim fazama zdravlja u bilo kom trenutku. Ako često izbjeljujete ili farbate kosu, može doći do dosta oštećenja. Kada je u pitanju koliko dugo treba da koristite toner za kosu, budite oprezni ako vam je kosa donekle oštećena. Pet do deset minuta je dobro mjesto za početak,piše lepotaizdravlje.rs

Ako imate posla sa ekstremnim oštećenjima i lomovima, bolje je da ne tonirate odmah. Umjesto toga, uradite tretman dubokog kondicioniranja nakon farbanja ili izbjeljivanja. Zatim dajte kosi 3-7 dana prije toniranja.

Još jedan potencijalni problem ako imate ovoliku štetu je poroznost. Kosa vam je toliko suva da je poput sunđera koji moli za vlagu. Uobičajeno je da ovaj tip kose usisava previše pigmenta iz vašeg tonera i postane ljubičasta, na primjer. Budite veoma oprezni ako vam je kosa u ovom stanju.

3. Uvijek čitajte uputstva

Uvijek obratite pažnju na uputstva na pakovanju tonera za kosu i preporuke proizvođača. Iako ovo može zvučati očigledno, neki ljudi zaboravljaju da su uputstva tu s razlogom.

 

 

Izvor:DAN

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

30.05.2024. u 17:43h

Skip to content