Kako sačuvati kožu od isušivanja

Radio Titograd

27.04.2024, 06:21h

2 min

Foto:Shutterstock

 

Prema riječima stručnjaka dodatno isušivanje već dehidrirane kože može dovesti do razvoja kontaktnog alergijskog dermatitisa.

Bakterijska infekcija

Osobe koje imaju izrazito suvu kožu sklonije su tome da u kontaktu sa raznim hemikalijama, deterdžentima i kozmetskim preparatima razviju dermatitis. Kod najvećeg broja pacijenata riječ je samo o iritaciji, koja prestaje spontano po prekidu kontakta sa izazivačem peckanja i svraba, dok pojedini, usljed suve kože, trajno razviju alergiju na neku supstancu.

Da do alergije ne bi došlo, navode stručnjaci, suva koža zahtjeva mnogo intenzivniju njegu. Pored jakih sapuna, deterdženata, dezinfekcionih sredstava na bazi alkohola, ne prija joj ni suh i topao zrak. Svi ovi faktori dovode do gubitka površinskih masnoća, a zatim i vlage kože. Kada je koža previše suva njena odbrambena sposobnost je znatno smanjena, pa se osim površinskih upala dešavaju i dublje, bakterijske infekcije.

Hrapava i gruba

Suha koža je golim okom najprimjetnija na potkoljenicama i podlakticama, dok je koža na šakama i licu uglavnom hrapava i gruba. Nepravilna njega izrazito suve kože dodatno pogoršava ovo neprijatno stanje. Zato je veoma važna redovna upotreba emolijentnih krema za njegu kože ruku i cijelog tijela, kao i upotreba odgovorajućih krema za lice.

Pravilna njega

Najbolji način za pravilnu njegu ekstremno suve kože upotreba preparata koje će, poslije pregleda, da odredi dermatolog. On će na osnovu pregleda da propiše recepturu po kojoj će se napraviti odgovarajući preparat za mazanje lica i tijela.

Nositi zaštitne rukavice

Za očuvanje zdrave i hidrirane kože veoma je važno da se nose zaštitne rukavice kada se koriste deterdženti i druge hemikalije za održavanje higijene kuće. O tome bi strogo trebalo da vode računa naročito osobe koje genetski imaju suvu kožu, dakle koja nije nastala kao posljedica slabe njege.

Dokazano je da pacijenti koji su naslijedili suvu kožu uglavnom imaju mutaciju gena za filagrin, jedan od epidermalnih proteina koji omogućava odbrambenu funkciju kože.

 

 

Izvor:DAN

Podijeli na:

Magazin, Titogradske vijesti, top2,

23:35h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

27.05.2024. u 23:27h

Skip to content