Kako “radi” kašika koja sprečava unos soli tokom obroka

Radio Titograd

27.05.2024, 05:35h

2 min

Foto:Printscreen/Youtube

 

Japanska kompanija za proizvodnju pića “Kirin Holdings” predstavila je novi proizvod: električnu kašiku koja slanu hranu čini slanijom – bez dodavanja soli.

“Kirin Holdings” će ovog mjeseca staviti u prodaju 200 električnih “slanih kašika” po cijeni od 19.800 jena (127 dolara) i jedan manji broj u svojoj prodavnici u Japanu u junu. Nadaju se da će za pet godina imati milion korisnika širom svijeta i da će sljedeće godine početi da ih prodaju na međunarodnom nivou.

Kašika, napravljena od plastike i metala, razvijena je uz pomoć profesora Univerziteta Mejdži Homeji Mijašita, koji je prethodno realizovao sličan mehanizam (i dalje na nivou prototipa) – uspio je da proizvede efekat slatkog uz pomoć štapića za jelo, i to bez šećera.

Kada je riječ o novom proizvodu („slana kašika”) on funkcioniše tako što šalje blago električno polje iz kašike tako da koncentriše molekule natrijuma na jeziku, čineći ukus hrane slanijim, nego što ona to zapravo jeste.

Kompanija koja je, inače, poznata po proizvodnji piva, sada se sve više fokusira na zdravstvenu dobrobit korisnika, koristeći tehnološke inovacije.

Prosječna odrasla osoba u Japanu konzumira oko 10 grama soli dnevno, dvostruko više od količine koju preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija (SZO).

„Slana kašika” je teška 60 grama i napaja se litijumskom baterijom koja se može puniti.

Šta prekomjerni unos natrijuma čini tijelu?

Prekomjerni unos natrijuma (soli) može imati mnogo štetnih efekata na zdravlje. Jedna od primarnih briga je njegov uticaj na krvni pritisak.

Natrijum privlači vodu, zbog čega tijelo zadržava tečnost i povećava zapreminu krvi. Ovo, zauzvrat, podiže krvni pritisak i napreže srce i krvne sudove, povećavajući rizik od kardiovaskularnih bolesti kao što su srčani i moždani udari.

Hronični visok krvni pritisak (hipertenzija) može vremenom oštetiti bubrege. Bubrezi igraju ključnu ulogu u filtriranju krvi i održavanju ravnoteže elektrolita, uključujući nivo natrijuma.

Višak natrijuma može poremetiti funkciju bubrega, potencijalno dovesti do bolesti bubrega ili pogoršati postojeće probleme sa ovim organima.

Visok unos natrijuma ima uticaj na zdravlje kostiju. Istraživanja sugerišu da ishrana sa visokim sadržajem natrijuma može dovesti do povećanog izlučivanja kalcijuma iz kostiju, što bi ih vremenom moglo oslabiti i doprinijeti osteoporozi.

 

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

23.06.2024. u 07:29h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

23.06.2024. u 07:10h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

23.06.2024. u 06:53h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

23.06.2024. u 06:50h

Magazin, Titogradske vijesti, top2,

06:47h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

23.06.2024. u 06:40h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

23.06.2024. u 06:37h

Titogradske vijesti, top2

23.06.2024. u 06:32h

Titogradske vijesti, top1

23.06.2024. u 06:16h

Skip to content