Kako brzo i lako ukloniti zapekle mrlje sa posuđa

Radio Titograd

15.03.2023, 06:18h

< 1 min

Foto:Unsplash

Donosimo vam jednostavan način čišćenja zagorjelog posuđa koji spasava stvar.Ova metoda najbolje djeluje odmah nakon što je jelo zagorjelo, dok je sve još toplo.

Najpre izvadite sve zagorjele dijelove; nakon što sastružete zagorjele komadiće mesa, povrća i ostalog, lonac napunite vodom.Prokuvajte vodu; stavite lonac na šporet, na veoma visoku temperaturu, pa sačekajte da voda provri. Neka se kuva pet minuta.

Sastružite dno lonca; uz pomoć silikonske ili drvene lopatice sastružite dno i nastavite da kuvate vodu, dodajući još ako je potrebno, sve dok se svi zagorjeli komadići ne podignu s dna lonca ili tiganja.

Operite lonac; jednom kada lonac bude očišćen od svih izgorelih čestica, operite ga kao i inače. Ako je u pitanju gotovo beznadežan slučaj, poslužite se sodom bikarbonom i sirćetom.

Ako niste stigli, pa je lonac ili tiganj sa zagorelom hranom čekao neko vrijeme na pranje ili je u zaista lošem stanju, tehnika s isključivo kipućom vodom možda neće biti dovoljna.

U tom slučaju: Pospite lonac ili tiganj sodom bikarbonom; po cijelom spaljenom dnu pospite ravnomjerni sloj sode bikarbone.

Dodajte sirće i vruću vodu; prelijte ovo preko sode bikarbone i ostavi nekoliko sati da odstoji, prenose Nezavisne.

Ponovo prokuvajte; onaj najtvrdokorniji dio, koji se nije uklonio ni nakon sode i sirćeta, pokušaj još jednom ukloniti običnom, kipućom vodom i lopaticom za struganje, prenosi Eat This.

 

Izvor:DAN

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2,

21:14h

Sport, Titogradske vijesti, top1

31.03.2023. u 19:19h

Titogradske vijesti, top2

31.03.2023. u 16:08h

Titogradske vijesti, top2

31.03.2023. u 15:36h

Skip to content