Kada smijeh može biti opasan: Naučnici otkrili da previše cerekanja može i da vas ubije

Radio Titograd

21.11.2023, 07:12h

2 min

Foto:Shutterstock

 

Ne kažu bez razloga: “Smijeh je najbolji lijek”. Mnoge studije naglašavaju izuzetne zdravstvene benefite smijeha, uključujući jačanje imunološkog sistema i smanjenje nivoa anksioznosti.

Čak je jedno istraživanje sugerisalo da smijeh može pozitivno da utiče na plodnost žena. Naime, žene koje su prolazile kroz vantjelesnu oplodnju i koje su se zabavljale uz klovnove imale su 36 odsto veće šanse za trudnoću u poređenju s kontrolnom grupom koja nije doživjela istu vrstu zabave.

Ipak, i pored mnogobrojnih prednosti, pretjeran smijeh može imati negativne posledice, pokazalo je nedavo istraživanje. Postoje rijetki slučajevi kada je smijeh doveo do tragičnih ishoda, navodi The Sun.

Ruptura cerebralne aneurizme

Intenzivan smijeh može da izazove pucanje aneurizme mozga, krvnog suda u glavi. Iako je rijetko, to može uzrokovati ozbiljne posledice ili čak smrt, budući da aneurizme često prolaze neprimijećene. Stručnjaci vjeruju da jedna od 20 osoba ima šansu da dožiti pucanje aneurizme mozga.

– Ako imate ovaj problem, možda čak i ne znate za njega, smijeh može izazvati pucanje aneurizme mozga – kazao je dr Džejms Hamblin 2011. godine.

Astmatični napadi

Intenzivne emocije, poput snažnog smijeha, mogu izazvati napade astme, posebno rizično kod osoba koje već pate od ovog respiratornog problema. Tijelo reaguje na emocionalna stanja izazivajući poteškoće u disanju, što može dovesti do upotrebe inhalatora. Studija iz 2009. pokazala je da je od 105 ispitanika, svi s astmom, njih 40 odsto doživjelo napad astme izazvan smijehom.

Gelastični napadi

U rijetkim slučajevima, nekontrolisani smijeh može biti simptom gelastične epilepsije, retkog stanja koje pogađa jedno od hiljadu djece. Ovo stanje može izazvati neprijatna iskustva poput gubitka kontrole ili osjećaja straha. Najčešći uzrok gelastičnih napada je mali tumor u hipotalamusu.

Ometanje disanja

Pretjerani smijeh može da ometa normalno disanje, što, mada rijetko, može izazvati gušenje. Ipak, stručnjaci smatraju da su šanse za smrt od gušenja od smijeha veoma male, posebno kod zdravih osoba. Dr Megan Kamath, kardiološkinja s Univerziteta Kalifornije u Los Anđelesu, izjavila je:

– Bilo je slučajeva smrti od smijeha, gušenja ili srčanog udara, ali su šanse za to vrlo male kod zdravih ljudi.

 

Na kraju, smijeh ostaje snažan saveznik za zdravlje, ali kao i kod svega, umjerenost je ključna kako biste izbjegli neželjene posledice.

 

Izvor:DAN

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top1

04.12.2023. u 10:48h

Titogradske vijesti, top2,

10:42h

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 10:24h

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 10:19h

Skip to content