Jutarnji: Hrvatska izigrana dolaskom Dodika na Hvar helikopterom MUP-a Srbije

Radio Titograd

27.07.2023, 20:45h

2 min

Foto:N1

Helikopter MUP-a Srbije registarske oznake YU-VIP F-WWOC, kojim je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u utorak sletio na Hvar, ušao je u Hrvatsku kao obična civilna letjelica, proizilazi iz odgovora Hrvatske kontrole vazdušnog saobraćaja (HKZP) Jutarnjem listu.

Hrvatska kontrola navodi da im je plan leta dostavio ARO (ATS Reporting Office) aerodroma Banjaluka. U planu leta nije bio naznačen nikakav poseban status leta u za to predviđenoj rubrici.

To znači da su službena tijela Republike Srpske i Srbije u potpunosti izigrala službena tijela Republike Hrvatske i prekršila su sve važeće diplomatske protokole jer su državnu letjelicu prijavili kao običnu civilnu, piše hrvatski Jutarnji list.

Hrvatska kontrola vazdušnog saobraćaja navodi da „podaci iz plana leta ne sadrže podatke o identitetu putnika, te stoga HKZP nije imao informacije ko se nalazi u helikopteru“.

Za razliku od njih, hrvatske službe bezbednosti znale su ko ovim helikopterom dolazi na Hvar.

Naime, Jutarnji saznaje da je kabinet predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića nekoliko dana ranije obavijestio policiju da u Hrvatsku dolazi helikopter s pet putnika, a radi granične kontrole proslijeđena su i njihova imena.

Policija je obaviještena i da će s Dodikom doći i njegovo obezbjeđenje koje sa sobom ima sopstveno naoružanje, što je riješeno uobičajenim protokolom.

Prijem putnika na heliodromu na Hvaru preuzeli su službenici Kabineta za poslove bezbjednosti MUP-a, koji su svojim automobilima prevezli goste do Milanovićeve rezidencije.

Jutarnji ističe da pored svega ovoga nevjerovatno zvuče riječi hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, koji je rekao da nije znao da je Dodik došao na Hvar sve dok na internetu nije vidio da Aleksandar Vučić kaže da je došao helikopterom Republike Srbije.

Prema pisanju Jutarnjeg, najveći bezbjednosni propust u ovom slučaju jeste ulazak helikoptera MUP-a Srbije u vazdušni prostor Hrvatske.

„Koju opremu je letjelica imala i je li let eventualno iskorišćen za određena snimanja terena i objekata, ostaje nepoznato“, piše Jutarnji.

Da su prekršene procedure potvrdio je i hrvatski ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman, rekavši da njegovo ministarstvo nije imalo nikakvu informaciju o dolasku Dodika u Hrvatsku i njegovom susretu sa Zoranom Milanovićem.

„Uobičajen put je da se Ministarstvu vanjskih poslova nagovijesti, da se uputi diplomatska nota“, istakao je Grlić Radman.

Prema proceduri, kada u Hrvatsku dolazi osoba u statusu predsjednika, ambasada te države prethodno obavještava hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova koje o tome obavještava Ministarstvo odbrane, koje daje saglasnost, da bi na kraju Ministarstvo spoljnih poslova poslalo odobrenje ambasadi.

S obzirom na to da je helikopter u vlasništvu MUP-a Srbije, Republika Srbija je, prema proceduri, trebalo da obavijesti hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova da će naš helikopter ući u Hrvatsku.

Kada osoba u rangu predsjednika letjelicom dolazi u Hrvatsku, MSP obavještava Agenciju za civilno vazduhoplovstvo o tome, a Agencija let „označava“ kao diplomatski.

Ničega od toga u ovom slučaju nije bilo, piše Jutarnji.

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak da nije bio informisan o nenajavljenom susretu šefa države sa predsjednikom Republike Srpske.

„Nisam znao. To je vrlo neobična situacija, ja nemam uticaj na to koga predsjednik Republike poziva u Hrvatsku, ima puno pravo i slobodu da to radi, ovdje se radi više o tehnologiji tog putovanja“, kazao je Plenković.

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Magazin, Titogradske vijesti, top2,

05:55h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

23.09.2023. u 05:51h

Titogradske vijesti, top1

22.09.2023. u 15:42h

Skip to content