Jurova Bečiću: Čestitam na napretku koji ste postigli

Radio Titograd

09.04.2024, 16:59h

2 min

Aleksa Bečić, zamjenik premijera i Danilo Šaranović, ministar unutrašnjih poslova sastali su se sa Verom Jurovom, potpredsjednicom Evropske komisije za vrijednosti i transparentnost.

– Nakon uvodnog izglaganja zamjenika premijera Bečića o postignutim rezultatima u prethodnim mjesecima, potpredsjednica EK Jurova je izrazila posebno zadovoljstvo susretom sa prijateljima iz Crne Gore, istakavši ,,Čestitam na progresu, čini me posebno radosnom kad čujem koliko ste postigli”!

Da je privrženost i posvećenost daljem ubrzanju evropskog puta imperativ i ključni zadatak aktuelne Vlade potvrdio je i zamjenik premijera – piše u saopštenju Bečićevog Kabineta.

“Naš naredni cilj je dobijanje IBAR-a i zaista ubrzano, vrlo posvećeno i predano radimo na ispunjavanju privremenih mjerila koja su preostala. Svih devet nacrta zakona iz oblasti medija i vladavine prava su poslati EK na mišljenje, brojna mjerila su ispunjena, MUP je takođe završio najveći dio posla, tako da imamo izuzetno dobru dinamiku u odnosu na planirane rokove, a dobijanjem IBAR-a, Crna Gora dobija priliku da već u ovoj godini zatvori nekoliko poglavlja i napravi ključni korak ka finalizaciji samog procesa”, navodi Bečić.

Imajući u vidu da je Crna Gora prvi put ove godine uključena u mehanizam izvještavanja EU o vladavini prava u državama članicama, potpredsjednica Jurova je posebno naglasila da će u izvještaju biti prepoznati rezultati koje je Crna Gora ostvarila u ključnim oblastima pravosuđa, antikorupcije i medijskih sloboda naglasivši da su mediji stub demokratije.

Nadovezavši se na nove zakonske projekte u oblasti medija, Bečić je istakao da su nacrti zakona polovinom marta poslati EK na mišljenje, iskazujući očekivanje da Crna Gora uskoro dobije mišljenja kako bi se prijedlozi zakona mogli uputiti ka Skupštini.

“Precizno uređivanje pitanja registracije medija, povećanje izdvajanja za Fond za medijski pluralizam, borba protiv govora mržnje i dezinformacija, jačanje nezavisnosti javnog servisa, pooštravanje kriterijuma za izbor na ključne upravljačke i rukovodne pozicije, obezbjeđivanje održivosti lokalnih javnih emitera, zaštita novinara i njihovih izvora, jesu neke od brojnih novina koje donose medijski zakoni”, naveo je Bečić.

Na kraju, Jurova je prenijela poruku podrške u pogledu sprovođenja daljih reformskih procesa na putu ka članstvu Crne Gore u EU, istakavši “zahvalnost na sveobuhvatnom opisu i iskrene čestitke na napretku koji ste postigli”.

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2, Uncategorized,

18:02h

Titogradske vijesti, top2

30.05.2024. u 17:43h

Skip to content