Jovanović: Vraćanjem zakona parlamentu predsjednik Milatović pokazao odgovoran odnos prema lokalnim samoupravama

Radio Titograd

03.01.2024, 20:56h

2 min

Predsjednik Skupštine opštine Budva, Nikola Jovanović, pohvalio je odgovoran odnos predsjednika Jakova Milatovića prema lokalnim samoupravama. Izjavio je da smanjenje prihoda od poreza na dohodak fizičkih lica na 40%, umjesto dosadašnjih 50%, ozbiljno ugrožava prihodni plan opštine Budva, navodeći potencijalnu štetu od preko milion eura.

“Na ovaj način bi opštinski budžet, ukoliko parlament ponovo izglasa zakon, bio umanjen za 1.300.000 eura samo po osnovu poreza na dohodak fizičkih lica kao i dodatnih 130.000 po osnovu pripreza porezu. Kako se radi o zakonom ustupljenim prihodima lokalnih samouprava, ostvarenih na njihovim teritorijama, koji učestvuje sa 20 % u ukupnnim prihodima po osnovu poreza, evidentno je da će prihodi po lokalni budžet umjesto planiranih 6.255.000 eur biti značajno uniženi. Poslednjim izmjenama zakona nije postignut princip ravnomjernog razvoja već suprotno, afirmisan je princip centralizacije vlasti i povlačenje sredstava u državni budžet”, istakao je Jovanović.

Naglašava, da izmjene zakona na ovaj način dovodi u neravnopravan polozaj opštine u južnom i središnjem regionu, jer ove opštine vec izdvajaju 10 % poreza na promet koji ide u egalizacioni fond, namijenjen opštinama na sjeveru.

“Pored toga, ukoliko bi zakon zaživio, to može dovesti do narušavanja tekuće likvidnosti lokalnim budžetima jer se radi o tekućim prihodima. Opština Budva koja učestvuje u ukupnom turističkom prometu 50 % ne zaslužuje tretman da joj se umanjuju sredstva već sasvim suprotno, zaslužuje da se značajna sredstva iz državnog budžeta opredjeljuju za unapredjenje turističke ponude. Kada uzmemo u obzir da prethodne vlasti nisu jedan euro izdvajale iz državnog budžeta za kapitalne projekte, postavlja se pitanje zbog čega se nastavlja ta praksa i za čiji interes”, kazao je Jovanović.

Na ovaj način će, kako dodaje, Primorski region izgubiti enormna sredstva i stvoriće se praksa finansijske neodrživosti opština na sjeveru jer prelivanjem sredstava se ne postiže ništa sem kupovine vremena i to populizmom.

“Zbog toga smatram da čin nepotpisivanja zakona od strane predsjednika Jakova Milatovića predstavlja odgovoran odnos prema lokalnim samouprava, kako na primorju tako i onima na sjeveru jer opštine na sjeveru Crne Gore zaslužuju trajna i održiva rešenja koja će pokrenuti njihov razvoj”, kazao je.

Predloženo rešenje je, kako ističe, posebno loše iz razloga jer su trenutni budžeti planirani po starom zakonskom tekstu i na sve njih je ministarstvo finansija već dalo saglasnost.

“Primjena novousvojenog zakona bi proizvela disbalans u prihodnoj strani. Umjesto toga, Skupština Crne Gore treba da uvaži stav predsjednika Milatovića kao i stavove lokalnih samouprava koje su protiv ovakvih centralističkih finansijskih intervencija. Ukoliko se to ne bi desilo, aktuelna Vlada bi vrlo brzo mogla da krene u dodatna smanjenja ustupljenih prihoda opštinama a samim tim bi se budžeti lokalnih samouprava umanjili”, zaključio je Jovanović.

Izvor: RTV Budva

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top1,

15:15h

23.02.2024. u 17:45h

23.02.2024. u 17:45h

Skip to content