Jovanović: Sadržaj “plave sveske” ne samo da ne kompromituje Šukovića, nego dokazuje da je profesionalac

Radio Titograd

24.01.2024, 12:59h

2 min

Foto:RTCG

Sadržaj “plave sveske”ne samo da ne kompromituje šefa Specijalnog policijskog odjeljenja Predraga Šukovića, već dokazuje da se radi o profesionalcu, koji je pokagao svome prijatelju, tada poslaniku, Milu Božoviću, navodi u izjavi za medije Božovićev advokat Miroje Jovanović. On poručuje i da je “plava sveska” dokaz nevinosti Mila Božovića.

Juče je ministar pravde Andrej Milović saopštio da su navodi iz “plave sveske” nezapamćen skandal koji potpuno kompromituje šefa Specijalnog policijskog odjeljenja Predraga Šukovića.

Advokat Jovanović u reagovanju kaže da je Šuković Milu Božoviću pomagao da registruje i razotkrije ogranke kriminalnih struktura unutar MUP-a, da na pravi način pripremi pitanja za šefove službi bezbjednosti, rasvijetli ulogu pojedinih policajaca koji su vršili torturu nad pripadnicima tadašnje opozicije i članovima njihovih porodica, kao i da javno preispita sporni boravak Belivuka i Miljkovića u Crnoj Gori.

“Podsjećam da se sve navedeno dešava u periodu za koji SDT tvrdi da je Božović član grupe sa ljudima koje rakrinkava, kritikuje i traži njihove smjene. Ovaj dokaz nema bilo kakve veze sa trenutnim neslaganjima pojedinih državnih funkcionera sa Predragom Šukovićem, budući da je objavljen, vještačen i sudu dostavljen prije negativnih komentara na račun gospodina Šukovića”, navodi Jovanović.

Vještačenje tog dokaza je, kako kaže, završeno još 30. maja prošle godine.

“Tada sam i saopštio da odbrana posjeduje dokaze i vještačenje a SDT – konkretno tužilac Jovan Vukotić nije pokazao interesovanje za ovaj dokaz odbrane”, ističe advokat Jovanović.

„Plava sveska“ je, kako kaže, sudu dostavljena još 04.12.2023. godine, ali pošto je to ročište odloženog krivicom SDT-a, Jovanović kaže da nije imao priliku da javno obrazlaže taj dokaz.

“Dakle, sve to se dešavalo prije određenih javnih sporenja u vezi gospodina Šukovića. “Plava sveska“ je potom dospjela u fokus javnosti 19.01.2024. godine jer je tek toga dana odbrana konačno mogla da sudu prezentuje dokaze u korist Božovića, a prilikom ispitivanja optužnice na javnom ročištu”, ističe Jovanović.

Sadržaj „plave sveske“ je, kako ističe, dokaz nevinosti Mila Božovića.

“Jer njegovo postupanje u Odboru za bezbjednost prikazuje u istinitom i preciznom kontekstu, za razliku od tužioca Vukotića koji je bez čitanja transkripata sjednica odbora donio zaključke u Katnićevom maniru” kazao je Jovanović i dodao da sadržaj „plave sveske“ nije dokaz koji kopromituje Šukovića.

“Molim javnost, medije, struku i pre svega Viši sud u Podgorici da „plavu svesku“ ali i sve druge dokaze i materijale koje je odbrana dostavila i objavila, pažljivo pročitaju. Nakon toga će svi donijeti iste zaključke kao i odbrana – a to je da je nemoguće da Božović zajedno optužen sa osobama koje su i njega lično, ali i mnoge druge građane nezakonito pratile, hapsile i maltretirale, a koje je on na sednicama odbora raskrinkao imenom i prezimenom”, zaključio je advokat Jovanović.

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

24.02.2024. u 19:32h

Titogradske vijesti, top1

24.02.2024. u 19:25h

Titogradske vijesti, top2

24.02.2024. u 18:23h

Titogradske vijesti, top2

24.02.2024. u 18:20h

Titogradske vijesti, top2

24.02.2024. u 18:16h

Titogradske vijesti, top2

24.02.2024. u 17:03h

Skip to content