Još jedan britanski medij o „Anomaliji“: Andrej Nikolaidis i divlji plamen mržnje

Radio Titograd

13.04.2024, 08:15h

2 min

Foto: Printscreen

 

Britanski The New European, koji vode bivši urednik Financial Timesa Leonard Barber i izvršni direktor CNN-a Mark Thompson, objavio je vrlo opširan i pohvalan tekst o Andreju Nikolaidisu i njegovom romanu „Anomalija“ https://www.theneweuropean.co.uk/andrej-nikolaidis-and-the-wild-flame-of-hatred/, koji je nedavno dobio Nagradu Engleskog PEN-a za prevedenu književnost.

U tekstu pod naslovom „Andrej Nikolaidis i divlji plamen mržnje“ autor Charlie Connelly na početku podsjeća na piščevu ratom u Bosni obilježenu mladost. Napominje da je „Anomalija“ Nikolaidisov peti prevedeni roman u Engleskoj i ističe sudske procese i brojne prijetnje, uključujući one ubistvom, kojima je crnogorsi autor bio izložen. Pažnju posvećuje i suđenju po tužbi Emira Kusturice.

Connelly ističe pritisak novih crnogorskih vlasti na slobodu govora i to ilustruje suđenjem Bobanu Batrićeviću i Abazovićevim prijetnjama Miloradu Popoviću. „Ipak“, „piše Connelly, „Nikolaidisova slava i otvoren i precizan govor čine ga najvidljivijom metom proruskih i prosrpskih faktora u Crnoj Gori“.

No istinski okidač za Connellyjev tekst bilo je paljenje Nikolaidisove lutke u Herceg Novom kojem je, piše britanski autor, prisustvovao i visoki funkcioner MUP-a Crne Gore.

Autor The New Europeana citira Nikolaidisov odgovor paliteljima objavljen na CDM-u https://www.cdm.me/kolumne/poslanica-paliteljima/, koji naziva „karakterisrtično stoičkim“.

„No sve to nadsjenjuje englesko izdanje nagradom PEN-a ovjenčanog Nikolaidisovog romana Anomalija“, piše Connelly. I nastavlja: „Iako loš publicitet ne postoji, Anomalija zaslužuje posebno mjesto, kao zapanjujuće imaginativno djelo“.

Connely koristeći superlatove analizira roman i zaključuje: „Stalan i osjetan gnjev zuji ispod mračne komedije u Anomaliji… Nikolaidis piše, a volja da se ignorišu istorijske lekcije stalno je na njegovom nišanu. Anomalija je njegova do sada najelokventnija osuda našeg odbijanja da se suočimo sa prošlošću, da bismno tako unaprijedili budućnost – a to je ono što i dalje očajnički treba Balkanu. Kada je dron koji je nosio zastavu Prirodne Albanije prekinuo fudbalsku utakmicu između Srbije i Albanije u Beogradu, zamalo izazvavši međunarodni incident, Nikolaidis je u The Guardianu napisao da ‘ako iko misli da je Balkan umoran od nacionalističkog ludila, destrukcije i samopotvrđivanja balkanskih stereotipa… znate šta: nismo. Čini se da Balkan uvijek uspijeva da dokaže teoriju da onaj ko se kladi na najgore u čovjeku uvijek pobjeđuje‘. Slika Nikolaidisove lutke u plamenu ne svjedoči da je Balkan u tom smislu napredovao, no u međuvremenu Anomalija stoji kao izuzetno svjedočenje o frustrirajućoj, zamornoj i smrtonosnoj istini”, zaključuje Connelly za The New European.

Nedavno je i britanski The Daily Telegraph, sa tiražom od 320.000 primjeraka, koji online izlazi kao Telegraph, objavio je izuzetno pohvalnu recenziju „Anomalije“, romana Andreja Nikolaidisa.

Pod naslovom „Apokaliptična kiša krvi nikada nije bila ovako divna“, kritičar Telegrapha Rory McNeil je tada napisao:

„Na kraju čovječanstva, nema nuklearnog holokausta niti eksplozije meteora. Umjesto toga, novogodišnji je dan, dok u okolini usamljene kolibe pada kiša krvi, bojeći planinske vrhove u crveno. U podnožju planina okean je krvi, no na Zemlji gotovo da više nema nikoga ko bi to mogao vidjeti. Gore, visoko u Alpima, muzikologinja proučava drevnu kompoziciju koja bi mogla objasniti tajnu apokalipse, a za kojom je tragala širom Evrope.

 

 

Prevod CdM

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

30.05.2024. u 17:43h

16.05.2024. u 20:35h

16.05.2024. u 20:35h

Skip to content