Još četvoro djece umrlo od gladi u sjevernoj Gazi; Netanjahu: Raste pritisak da se zaustavi rat, ali ja ću mu se oduprijeti

Radio Titograd

01.03.2024, 07:07h

2 min

Foto:Guliver

 

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je da raste pritisak da se zaustavi rat u Gazi, ali je istakao da će mu se oduprijeti i da će se ofanziva u Pojasu Gaze nastaviti do potpune pobjede. Američki predsjednik Džo Bajden izjavio je da je dobio oprečne izvještaje o smrtonosnom incidentu u sjevernom dijelu Gaze, u kojem je stradalo više od 100 osoba, i dodao da će incident zakomplikovati pregovore o prekidu vatre između Izraela i Hamasa. Huti su upozorili da će svojim neprijateljima prirediti “iznenađenja” tokom akcija u Crvenom moru.

Šta se dešavalo juče

Više od 100 Palestinaca je ubijeno, a 760 ranjeno u izraelskom napadu na ljude koji su čekali pomoć na sjeveru Gaze, tvrde vlasti u toj enklavi.

Izvor agencije Rojters navodi da su vojnici otvorili vatru na gomilu jer su se “osjetili ugroženo”.

Hamas je upozorio da bi mogao da obustavi učešće u pregovorima o oslobađanju talaca nakon napada na civile koji su čekali u redu za pomoć.

Potparol izraelske vlade Avi Himan, sa druge strane, izjavio je da smrt Palestinaca, koji su poginuli čekajući isporuku humanitarne pomoći, predstavlja tragičan događaj ali je naveo da je prema preliminarnim izvještajima, do incidenta došlo zbog toga što su vozači kamiona iz Gaze s tovarom upali među gomilu.

Reagovao je predsjednik Palestine Mahmud Abas koji je poručio da Izrael snosi punu odgovornost za smrt Palestinaca kao i da će odgovarati pred međunarodnim sudovima.

Oglasila se i Bijela kuća koja je saopštila da ispituje izvještaje prema kojima su izraelske snage otvorile vatru na Palestince koji su čekali humanitarnu pomoć u blizini grada Gaza, opisujući to kao “ozbiljan incident”.

Sa druge strane, izraelski premijer Benjamin Netanjahu je izjavio da raste pritisak da se zaustavi rat u Gazi, ali je istakao da će mu se oduprijeti i da će se ofanziva u Pojasu Gaze nastaviti do potpune pobjede.

Dodao je da će se pored sukoba u Kan Junisu, IDF fokusirati i na borbe protiv Hamasa u centralnom delu Pojasa Gaze i Rafi, gradu na granici sa Egiptom.

Ministarstvo zdavlja u Gazi saopštilo je da je još četvoro djece preminulo od dehidracije i gladi u bolnici Kamal Adnjan, a da je preko 30.000 Palestinaca ubijeno u izraelskim napadima na Gazu od 7. oktobra.

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

14.04.2024. u 11:49h

Titogradske vijesti, top1

14.04.2024. u 10:56h

Titogradske vijesti, top2

14.04.2024. u 10:38h

Titogradske vijesti, top2

14.04.2024. u 09:57h

Titogradske vijesti, top1

14.04.2024. u 09:53h

Titogradske vijesti, top2

14.04.2024. u 07:57h

Skip to content