Jonica: Ako Vlada ne izabere v.d. direktora Uprave policije 12. marta – treba da se izvrši izmjena odluke o razrješenju Brđanina

Radio Titograd

10.03.2024, 08:22h

2 min

Foto:RTCG

 

Ukoliko se desi da na sjednici Vlade, 12.marta ne bude izabran kandidat za v.d. direktora policije kojeg predloži ministar Danilo Šaranović, ne postoji drugo rješenje osim da se izvrši izmjena odluke o razrješenju Zorana Brđanina, smatra nekadašnja poslanica Snežana Jonica.

Ona je za Portal RTCG konstatovala da Uprava policije mora imati direktora ili vršioca dužnosti direktora i da bi do toga dovelo eventualno odlaganje sjednice Vlade.

“Ali prosto ne mogu vjerujem da bi Vlada mogla dozvoliti da se to desi”, dodala je ona.

Misli da bi bilo koje postupanje ili nepostupanje koje bi dovelo do toga da Uprava policije bude bez direktora jedan jedini dan, moglo da dovede u rizik ili stavi tačku na mogućnost najavljenog brzog dobijanja IBAR-a.

“Vlada je odgovorna da obezbjedi održavanje te sjednice, jer je datum 12.mart sama navela i u odluci o razrješenju Brđanina i u Zaključku kojim je zadužila ministra unutrašnjih poslova da predloži v.d. direktora policije, ali i obavezala samu sebe (Vladu) da na sjednici za koju je u tom Zaključku navedeno da će biti održana 12.marta odredi na njegov predlog v.d. direktora policije”, istakla je Jonica.

Na pitanje što će se, sa pravnog aspekta, desiti ukoliko se sjednica Vlade Crne Gore, zakazana za 12. mart, prolongira i tog dana ne bude izabran vršilac dužnosti direktora Uprave policije, Jonica je rekla da ne postoji drugo rješenje osim da se izvrši izmjena odluke o razrješenju Brđanina

“Član 16 stav 4 Zakona o unutrašnjim poslovima je jasan: “U slučaju prestanka mandata direktora Policije prije isteka vremena na koje je postavljen ili u slučaju spriječenosti direktora Policije da, iz bilo kojih razloga stalno ili na duže vrijeme vrši svoju dužnost, Vlada će na predlog ministra, za vršioca dužnosti odrediti jednog od rukovodilaca unutrašnje organizacione jedinice Policije, koji ispunjava uslove za direktora Policije propisane ovim zakonom, a najduže do šest mjeseci.” Ukoliko se desi da na sjednici Vlade, 12.marta ne bude izabran kandidat za VD direktora policije kojeg predloži ministar Šaranović, ne postoji drugo rješenje osim da se izvrši izmjena odluke o razrješenju Brđanina. Pravnici koji su imali priliku da vide ovu odluku znaju da je dio u kojem je naveden odložni rok za razrješenje Brđanina najblaže rečeno nespretno ili nesretno formulisan”, navela je Jonica.

Ipak, iako smatra da bi to rješenje bilo krajnje neodgovorno i neozbiljno, ne vidi drugu opciju.

“Već izmjenu tog akta na način da se datum kada je određeno da nastupa razrješenje Brđanina – 12.mart zamjeni nekim drugim datumom i time omogući da Brđanin nastavi da obavlja tu funkciju dok ne dođe do izbora VD direktora ili što vjerujem da nije opcija stavljanje van snage cijele odluke o razrješenju Brđanina”, poručila je Jonica.

Jasna je da Uprava policije mora imati direktora ili vršioca dužnosti direktora, što, kako je kazala, znači da je Vlada dužna da prilikom donošenja svojih odluka obezbijedi kontinuitet u upravljanju svim onim organima, kod kojih je nadležna za imenovanje i razrješenje rukovodilaca.

“Dakle, Vlada ima opciju ili da na predlog ministra Šaranovića odredi za v.d. direktora kandidata kojeg on predloži ili da odloži razrešenje Brđanina to jest, produži mu “vijek” na poziciji direktora policije do nekog novog datuma koji odredi izmjenom odluke o razrješenju. Vlada u ovom slučaju, jednostavno, sopstvenom krivicom, nema opciju da odloži sjednicu”, dodala je Jonica.

 

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

14.04.2024. u 20:55h

Titogradske vijesti, top2

14.04.2024. u 19:40h

Skip to content