Joković: Glasanjam za Rezoluciju u Jasenovcu nismo produbili podjele, niti Crnu Goru vratili avetima prošlosti

Radio Titograd

28.06.2024, 20:26h

< 1 min

foto-snp

Socijalisticka narodna partija Crne Gore je danas glasala za Rezoluciju o genocidu u sistemu logora Jasenovac, Dahau i Mauthauzen, pokazujući na taj način da prihvatamo prošlost onakvom kakva jeste, svjesni veličine tragedije i priznajući patnju i gubitak žrtava, poručio je predsjednik SNP-a, Vladimir Joković. 

Kako je kazao, danasnjim glasanjem za ovu Razoluciju mi nismo produbili podjele, niti Crnu Goru vratili avetima prošlosti.

“Rezolucija o genocidu u sistemu logora Jasenovac, Dahau i Mauthauzen ne cilja ni na jednu naciju posebno i ne pripisuje kolektivnu odgovornost, već potvrđuje činjenicu da je krivica za genocid individualna”, naveo je Joković.

On je kazao da je Crna Gora multietnička drzava u kojoj žive razlicite etničke grupe.

“Poricanje genocida negira patnju i otežava proces pomirenja i izgradnje povjerenja među različitim vjerskim zajednicama”, ocijenio je predsjednik SNP-a.

Prema njegovim riječima, zajednice mogu da žive zajedno u miru i harmoniji jedino ako postoji uzajamno poštovanje, tolerancija i podrška različitosti.

“Zato, Crna Gora treba da se pridržava medjunarodnih standarda, ljudskih prava, da osudi svaki genocid i zlocin i na taj nacin podrzi procese pomirenja i pravde”, zaključio je Joković.

Izvor:CdM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

20.07.2024. u 11:10h

Titogradske vijesti, top2

20.07.2024. u 09:28h

Titogradske vijesti, top2

20.07.2024. u 09:25h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

20.07.2024. u 09:20h

Skip to content