Joanikije: Opasno je podsticati čovjeka na neprirodnu dilemu o promjeni pola

Radio Titograd

15.03.2024, 07:59h

2 min

Foto:RTCG

Komentarišući Nacrt zakona o pravnom prepoznavanju rodnog identiteta na osnovu samoodređenja, mitropolit crnogorsko primorski SPC Joanikije je rekao da vjere treba da se čuju kada se donose zakoni koji u nekoj mjeri zadiru i u vjerska osjećanja i nasljeđe.

“Slučajevi promjena pola su dosta rijetki i imamo razumijevanja za takve ljude. Ali podsticati čovjeka na takvu jednu neprirodnu dilemu je zaista opasno jer se radi o maloljetnim ličnostima. Poznato je da oni koji promijene pol kasnije imaju probleme, žele da se vrate u prvobitno stanje, dolazi do neizlječivih trauma, dolazi do samoubistava… Zar nam i ovako nije dosta problema, nego hoćemo ih još? Moramo, iz pastirskih razloga imati stav o tome i mora se čuti”, kazao je Joanikije na TVCG.

Reis Islamske zajednice Crne Gore Rifat Fejzić je rekao da ne treba ružno shvatiti to što neko od vjerodostojnika želi da prokomentariše nešto.

“Imamo pravo da iznesemo svoj stav. Razumijem i državnu politiku koja mora neke stvari da uradi, ali i država treba da uvaži nas i naše mišljenje. Smatram da nije strano da i mi nekad nešto prokomentarišemo i kažemo svoj stav. Trebalo bi da nađemo mjeru između sekularizma i rada vjerskih zajednica, mislim da je to moguće uskladiti”, istakao je Fejzić.

Barski nadbiskup Rok Đonlešaj je ocijenio da ne treba govoriti o granicama, te da one označavaju podjele.

“Država i vjerske zajednice žive u istoj državi i brinu se za iste ljude, za koga ćemo postaviti granicu? Ako država smatra da mi kao vjerski lideri moramo ćutati, onda se tu vara, jer mi ne možemo ćutati. Mi tu djecu krstimo, krštenje je preporod, mi smo im duhovni roditelji, a roditelji ne mogu ćutati ako im se dijete ugrozi”, rekao je Đonlešaj.

Naglasio je da oni nijesu konkurenti vlastima.

“Ako želimo dati doprinos za dobrobit, onda niko nikoga ne treba smatrati konkurentima”, dodao je.

Đonlešaj smatra da svaki vjerski lideri treba da znaju svoju granicu, ipak smatra da su zapostavljeni kada je u pitanju donošenje nekih zakona.

“Trebala bi biti veća saradnja, bez obzira što je Crna Gora sekularna država, građani su uglavnom vjernici. Kao vjerski lideri moramo se angažovati bez obzira da li se to sviđa državi ili ne”, istakao je nadbiskup.

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2,

21:35h

Titogradske vijesti, top1

23.04.2024. u 17:21h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

23.04.2024. u 17:17h

Titogradske vijesti, top2

23.04.2024. u 15:45h

Titogradske vijesti, top1, Uncategorized

23.04.2024. u 15:39h

Skip to content