Joanikije danas dolazi u posjetu Dušku Kneževiću

Radio Titograd

10.05.2024, 12:35h

< 1 min

Foto: MCP

 

Mitropolit crnogorsko-primorski Srpske pravoslavne crkve (SPC) Joanikije posjetiće danas Duška Kneževića, biznismena i predsjednika Atlas grupe, koji je nedavno izručen Crnoj Gori od strane Velike Britanije.

Ova posjeta je došala nakon što je Knežević u pismu upućenom načelniku Istražnog zatvora Vladimiru Šćepanoviću iznio niz zahtjeva u skladu s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, među kojima je bio i zahtjev za posjetom mitropolita Joanikija, prenosi A Plus TV.

Podsjećamo, Specijalno tužilaštvo do sada je podiglo osam optužnica protiv Kneževića jer je, kako tvrde, preko nekoliko kriminalnih organizacija državni budžet oštetio za više stotina miliona eura. Terete ga za krivična djela zloupotreba položaja u privrednom poslovanju podstrekavanjem, zloupotreba ovlašćenja u privredi, stvaranje kriminalne organizacije i pranje novca. Suđenje ni u jednom predmetu nije počelo.

Sa druge strane, Knežević je pokrenuo međunarodnu arbitražu pred sudom u Hagu i traži 500 miliona eura odštete od Crne Gore i još 200 miliona od ovdašnjih sudova. Iz pravnog tima Atlas grupe ranije su kazali da glavni pretres ni u jednom od ovih slučajeva nije počeo jer ,,optužnice ne samo da su neutemeljene i na labavim nogama, nego predstavljaju očigledan vid političkog progona Duška Kneževića“.

Početkom 2022. godine Viši sud je prihvatio prijedlog Specijalnog tužilaštva i donio odluku da se blokira imovina biznismena Kneževića i Atlas grupe u Crnoj Gori. Odlukom tog suda privremeno je blokirana imovina kompanije Mogren hil Atlas hotels grup, Atika lend, Ekspo Budva, Ekspoinvest Budva, Opšte bolnice Meljine i Montenegro ekspres grup.

 

 

Izvor:Pobjeda

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

29.05.2024. u 11:08h

Titogradske vijesti, top2

29.05.2024. u 10:16h

Titogradske vijesti, top2

29.05.2024. u 10:04h

Titogradske vijesti, top2

29.05.2024. u 10:01h

Skip to content