Jezekiljev hljeb: Drevni recept koji topi salo sa stomaka i zovu ga najzdravijim na svijetu

Radio Titograd

08.12.2023, 06:12h

< 1 min

Foto:Shutterstock

Ukoliko želite da skinete salo sa stomaka ili ako jednostavno samo hoćete da se hranite malo zdravije, onda treba da isprobate jedan drevni recept. Čuveni Jezekiljev hljeb popularan je širom svijeta zbog svojih nutritivnih vrednosti i zdravih sastojaka.

Ovaj neobičan hljeb ime je dobio po velikom biblijskom proroku Jezekilju. Priča kaže da se u Bibliji pominje hljeb napravljen od raznih žitarica, i to na poseban način, a danas je oživio u odličnom receptu koji vole mnogi. Posebnim ga čini to što je hranljiv, i to zahvaljujući proklijalim žitaricama, kojima se pospješuje apsorpcija hranjivih materija. Uz to, ovaj hljeb ima manje ugljenih hidrata, te je odličan i za one na dijeti.

Sastojci:

750 g žitarica (pšenica, ovas, ječam, raž), dovoljno vode da žitarice ogreznu u njoj, 1 šolja meda, pola šolje maslinovog ulja, 2 kašičice soli, 2 paketića kvasca.

Priprema:

Žitarice ostavite u vodi 24 sata, s tim što vodu treba mijenjati na dva do tri sata. Potom procijedite i prekrijte vlažnom krpom. Čim se pojave klice, tj. sitne bijele tačkice, odvojte 10 odsto sa strane, a ostalih 90 odsto sameljite u blenderu. Smjesa će izgledati kao puding. Kvasac stavite da naraste sa malo tople vode, soli i šećera.

Pomiješajte malo tople vode, med, ulje i so, umiješajte u pripremljeno brašno, te sastavite sa nadošlim kvascem i ostatkom žitarica. Dobro promiješajte i stavite u posudu do dvije trećine visine. Ostavite da odstoji, pa pecite oko 50 minuta na 180 stepeni. Na kraju uvijte u krpu i sijecite tek pošto se ohladi.

 

Izvor:DAN

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top1,

15:15h

Skip to content