Jedna, ali vrijedna promjena koja drastično mijenja život na bolje

Radio Titograd

21.02.2024, 09:25h

2 min

Foto:Shutterstock

Da li ste od Nove godine podvukli crtu i riješili da napravite promjenu koja će unaprijediti vaš kvalitet života?

Nova godina je okidač za pokretanje velikih promjena, mijenjanje loših navika i realizaciju svega onoga što istinski želite. Značajne promjene se najčešće dešavaju na datume koji simbolično predstavljaju prekretnicu. Praznici vas natjeraju da usporite tempo, podsjetite se pravih vrijednosti i želja koje želite da ostvarite. Željeli da priznate ili ne, mnogi od vas imaju jednu veliku zabludu. Kad zamišljate srećniju verziju života, čini vam se da je nedostižna, nemoguća ili teško ostvariva.

Mnogobrojni psiholozi kažu da put bez prepreka ne postoji, ali da je najvažnije da se suočite sa sobom. Svaka promjena zahtijeva mijenjanje navika, ali odricanje nije nužno potrebno. Pomisao na odricanje može da vas dovede u situaciju da strah od neuspjeha bude jači od trenutnog nezadovoljstva.

Kako se to ne bi dogodilo, važno je da lošu naviku zamijenite dobrom ili bar boljom. Ne samo da se nećete odreći nečega što volite, već ćete znatno unaprijediti kvalitet svog života.

Foto:Shutterstock
Foto:Shutterstock

Kako da jednom promjenom drastično promijenite i život?

Svi punoljetni pušači znaju koliko je teško ovu naviku eliminisati. Izostanak nove doze nikotina dovodi do neprijatnog osjećanja i zato bi najbolje bilo biti istrajan i potpuno se osloboditi te nikotinske zavisnosti. Ali za one koji ne mogu ili ne žele istrajati u toj namjeri, važno je znati da postoji jedna zabluda u koju većina ljudi vjeruje – da je nikotin glavni uzrok bolesti koje se povezuju sa pušenjem.

Nikotin jeste glavni krivac za zavisnost od duvanskih proizvoda, ali najveći problem za zdravlje je zapravo duvanski dim koji sadrži čak nekoliko hiljada štetnih materija, među kojima su ugljen-monoksid i katran. Zahvaljujući boljoj alternativi upravo ovi tvrdokorni ili neodlučni punoljetni pušači sada imaju srednje rješenje – IQOS, uređaj koji sagorijeva, već zagrijava duvan. Na taj način se eliminiše duvanski dim, katran, a količina ugljen monoksida se drastično smanjuje.

Ako imate moć nad svojim umom, svaka promjena je moguća. Ako ste spremni da testirate bolje izbore, imaćete unutrašnju snagu. Ako prepoznate da je promjena proces koji se razvija tokom vremena, nećete odustati. Za srećan život potrebno je malo, a to malo zavisi od vašeg načina razmišljanja. Vrijeme je da prestanete da vjerujete u zablude.

Iako jeste bolja opcija od nastavka pušenja cigareta, IQOS nije bez rizika i oslobađa nikotin koji izaziva zavisnost. Samo za punoljetne.

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Sport, Titogradske vijesti, top2

18.04.2024. u 19:09h

Skip to content