Japanski premijer: Zabrana istopolnih brakova nije diskriminacija

Radio Titograd

01.03.2023, 15:10h

2 min

Foto:pixabay

Japanski premijer Fumio Kišida rekao je da zabrana istopolnih brakova u toj zemlji nije diskriminacija, insistirajući da je ustavom predviđeno da je brak heteroseksualna zajednica.

Kišidina vladajuća Liberalno demokratska partija, poznata po zastupanju konzervativnih porodičnih vrijednosti i nevoljnosti da promoviše rodnu ravnopravnost i seksualnu raznolikost, glavni je protivinik legalizacije istopolnih brakova i drugih mjera jednakosti za LGBTQ osobe.

Golden wedding rings and rainbow ribbon on background in color of lesbian flag, space for text.

Na pitanje u parlamentarnom odboru za budžet da li misli da zabrana istopolnih brakova predstavlja diskriminaciju, Kišida je u utrorak rekao da ne misli da je zabrana braka istopolnim parovima nepravedna diskriminacija od strane države.

Njegov komentar izazvao je kritike opozicionih poslanika i LGBTQ aktivista, koji su upitali da li Kišida čini ustupak ultrakonzervativcima u svojoj stranci koji se protive seksualnoj raznolikosti.

Kišida je danas ; ponovio ;svoj stav da zabrana istopolnih brakova „nije protivustavna“ i negirao da ima predrasude. „Vjerujem da nemam osjećaj diskriminacije (po tom pitanju). I nikada nisam rekao da sam protiv toga“, rekao je.

Prošlomjesečne diskriminatorske primedbe bivšeg pomoćnika Kišide Masajošija Araija o LGBTQ osobama izazvale su gnijev širom zemlje i obnovile pritisak na vladu da donese zakon protiv diskriminacije čak i nakon što je zvaničnik smijenjen.

Arai je početkom februara rekao novinarima da ne bi želio da živi pored LGBTQ osoba i da bi građani bježali iz Japana ako bi bili dozvoljeni istopolni brakovi.

Aktivisti sada pozivaju vladu da donese zakone protiv diskriminacije prije nego što Japan bude domaćin samita Grupe sedam industrijalizovanih zemalja (G-7) u maju u Hirošimi. Japan je jedina članica G-7 koja nije priznala istopolne brakove niti je donijela zakon protiv diskriminacije za LGBTQ osobe.

Kišidini komentari da bi dozvoljavanje istopolnih brakova promijenilo društvo i porodične vrijednosti i da se te odluke moraju pažljivo razmotriti, viđeni su kao pokazatelj njegove nevoljnosti da promoviše jednaka prava za LGBTQ ljude uprkos njegovom obećanju da će stvoriti inkluzivno i raznoliko društvo.

Dok ankete pokazuju rastuću podršku javnosti istopolnim zajednicama, napori vlade da podrži seksualnu raznolikost su spori, a LGBTQ osibe u dalje nemaju zakonsku zaštitu. Pripadnici ove zajednice se često suočavaju sa diskriminacijom u školi, na poslu i kod kuće, zbog čega mnogi kriju svoj seksualni identitet.

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

23.03.2023. u 12:37h

Titogradske vijesti, top2

23.03.2023. u 12:04h

Titogradske vijesti, top2

23.03.2023. u 11:10h

Titogradske vijesti, top2

23.03.2023. u 11:02h

20.03.2023. u 07:31h

20.03.2023. u 07:31h

Skip to content