Japanska vlada pomoću aplikacije za upoznavanje pokušava riješiti problem smanjenja populacije

Radio Titograd

23.01.2024, 06:11h

2 min

Foto:Pixabay

 

Japanska vlada je odlučila da iskoristiti novac poreskih obveznika za aplikaciju Tapple namijenjenu upoznavanju ljudi, koja spaja one sa istim hobijima i interesima.

Razlog za ovaj potez vlade je što se Japan suočava s neviđenim padom broja stanovnika, tako da je zadatak populacije da pomogne u rješenju tog problema.

Tokio ima najveći procenat nikad vjenčanih muškaraca i žena u dobi od 50 godina. Zemlja izlazećeg Sunca se često povezuje sa sve većim brojem osoba koje žive same. Jedan od deset stanovnika u Japanu ima 80 godina i više, tako da je riječ o zemlji s najstarijom populacijom, a stari ljudi ne dobijaju potomke.

Uvođenjem aplikacije za upoznavanje i hostingom virtuelnih sastanaka vlada želi uticati na mlađe generacije da se upoznaju.

Dating aplikacije su postale vodeća metoda za traženje partnera. Kako bi se spriječile prevare i odvratile osobe koje su već u braku, proces verifikacije zahtijeva dokumentaciju iz rodnih gradova kako bi se potvrdio nevjenčani status korisnika.

Anketa sprovedena u Tokiju 2021. godine je naglasila popularnost aplikacija za upoznavanje, a izabralo ih je 14,5 odsto ispitanika. Grad planira iskoristiti društvene mreže da podigne svijest o problemima zloupotrebe, a operateri aplikacije predviđaju pozitivan uticaj ove strategije verifikacije na industriju. Korisnici se često registruju na više platformi.

Da li će aplikacija motivisati ljude da se upoznaju ili ne, ostaje da se vidi. Tokio takođe ima najveći procenat nikad vjenčanih pedesetogodišnjaka nego bilo koji drugi grad u Japanu. Taj procenat iznosi 32,15 odsto za muškarce te 23,79 odsto za žene.

Vladine procjene pokazuju da će do 42 odsto žena rođenih 2005. godine odlučiti da ne postanu majke, što predstavlja potencijalnu prijetnju nacionalnom programu socijalne sigurnosti.

Kritičari smatraju da još jedna dating aplikacija finansirana novcem poreskih obveznika nije rešenje problema usamljenih osoba. Oni predlažu da gradovi i nacionalne vlade riješe fundamentalne probleme koji su razlog pada broja brakova i nataliteta. Finansijske prepreke se ističu kao značajan faktor jer mnogi Japanci tvrde da je nedostatak novca razlog što nisu u braku i nemaju djecu.

Zvaničnik vlade u Tokiju je istakao da se sedam odsto onih koji žele da stupe u brak suočavaju s preprekama zbog poteškoća u pronalaženju potencijalnih partnera i neprijatnosti doživljenih s privatnim uslugama za upoznavanje.

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top1

26.02.2024. u 16:49h

Titogradske vijesti, top2

26.02.2024. u 16:44h

Titogradske vijesti, top2

26.02.2024. u 13:58h

Titogradske vijesti, top2

26.02.2024. u 13:55h

Titogradske vijesti, top1

26.02.2024. u 13:47h

Skip to content