Jakšić Stojanović na konferenciji u Tirani: Prilika za identifikaciju dosadašnjeg napretka u Bolonjskim reformama

Radio Titograd

31.05.2024, 11:00h

< 1 min

Foto: MPNI

 

Ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić Stojanović predvodila je crnogorsku delegaciju na Ministarskoj konferenciji u Tirani, koja je održana 29. i 30. maja, a taj događaj, kako je saopšteno, na jednom mjestu okupio je zvaničnike, donosioce odluka, konsultativne partnere, rektore univerziteta, studente i ostale relevantne učesnike u sistemu visokog obrazovanja.

“Ovaj događaj je bio prilika za identifikaciju dosadašnjeg napretka u Bolonjskim reformama među zemljama članicama Evropskog prostora visokog obrazovanja (EHEA), kao i za usvajanje Tirana Communique – dokumenta koji predstavlja budući, zajednički okvir djelovanja s ciljem dostizanja šest  fundamentalnih vrijednosti: akademske slobode, integritet, autonomija ustanova visokog obrazovanja, participacija studenata u upravljačkim strukturama kao i javna odgovornost kako ustanova, tako i donosilaca odluka u sistemu visokog obrazovanja”, saopštili su iz Ministartsva.

Takođe, dodaje se, Communique je potvrdio posvećenost zemalja EHEA ispunjavanju 3 ključne obaveze: tri ciklusa studija, priznavanje diploma i obezbjeđenje kvaliteta.

Tokom trajanja Konferencije, Jakšić Stojanović je učestvovala kao panelista na sesiji posvećenoj doprinosu Berlinskog procesa i zajedničkim inicijativama zemalja Zapadnog Balkana.

“Za crnogorsku delegaciju Ministarska konferencija u Tirani je bila prilika i za niz bilateralnih susreta i to sa delegacijama koje su predvodili resorni ministri Mađarske, Luksemburga, Turske…”, zaključuju u Ministarstvu.

 

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

13.06.2024. u 19:05h

Extra +, Titogradske vijesti, top2

13.06.2024. u 16:17h

Skip to content