Jagode daleko najprljavije voće u marketima

Radio Titograd

08.06.2024, 06:02h

< 1 min

Foto:Pixabay

 

Voće se smatra najzdravijim dijelom ishrane, ali postoje neke vrste voća koje sadrže natprosječne nivoe ostataka pesticida. Takvo voće stoga treba izbjegavati ili bar pažljivo obraditi prije konzumiranja.

Vjerovatno najprljavije voće po ostacima pesticida su jagode.

Evo nekoliko razloga zašto bi trebalo da budete oprezni kada jedete jagode i kako ih bezbjedno možete uključiti u svoju ishranu.

Visok sadržaj pesticida

Bobice često sadrže visoke nivoe pesticida, jer se mnoge hemikalije koriste za zaštitu od štetočina i bolesti. Prema izvještajima organizacija koje prate bezbjednost hrane, kao što je Radna grupa za životnu sredinu (EVG), jagode se često nalaze na vrhu liste voća sa najviše ostataka pesticida.

Osetljiva koža

Jagode imaju tanku i nežnu kožu koju je teško temeljno očistiti. Pesticidi mogu da prodru u kožu i ostanu u plodu, tako da pranje vodom možda neće biti dovoljno za uklanjanje svih ostataka pesticida.

Zdravstveni rizici

Dugotrajno izlaganje pesticidima može biti povezano sa različitim zdravstvenim rizicima, uključujući endokrine poremećaje, neplodnost, probleme sa jetrom i druge ozbiljne zdravstvene probleme.

Iako su pojedinačni ostaci pesticida u voću obično prisutni samo u malim količinama, kumulativni efekat redovnog konzumiranja kontaminiranog voća predstavlja zdravstveni rizik.

Kako bezbjedno jesti jagode

Najbolji način da smanjite izloženost pesticidima je da odaberete organski uzgojene jagode. Organski usevi obično ne koriste sintetičke pesticide ili ih koriste u minimalnim količinama.

Ako organske jagode nisu dostupne, dobro operite jagode pod tekućom vodom. Takođe možete koristiti rastvor vode i sirćeta (1 dio sirćeta na 3 dijela vode) da natopite bobice na nekoliko minuta, a zatim ih isperite vodom.

Pokušajte da kupite jagode od lokalnih uzgajivača za koje znate da koriste manje pesticida ili imaju više prirodnih metoda uzgoja.

Lokalni proizvodi su takođe obično svježiji i manje kontaminirani tokom transporta, piše Metropolitan.si.

 

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2,

19:05h

Extra +, Titogradske vijesti, top2

13.06.2024. u 16:17h

Titogradske vijesti, top2

13.06.2024. u 15:48h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

13.06.2024. u 15:43h

Skip to content