Izvještaj i dalje tajan: Poslije dvije godine nema odgovornosti nadležnih za dešavanja na Cetinju

Radio Titograd

05.09.2023, 07:43h

2 min

Foto: Arhiva CdM

Iako su prošle dvije godine od brutalne akcije države prema golorukim građanima koji su protestovali zbog ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija na Cetinju izostala je potpuna istina o odgovornosti. Iz Demokratske partije socijalista DPS pozvali su Glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića da saopšti u kom statusu je njihova krivična prijava podnijeta protiv dijela članova tadašnje Vlade zbog dešavanja od 4. i 5. septembra 2021. u prijestonici.

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović, koji je u trenutku ustoličenja Joanikija Mićovića bio potpredsjednik Vlade Zdravka Krivokapića, tvrdi da nikada objavljeni izvještaj Vladine komisije o septembarskim protestima u prijestonici ne krije ništa spektakularno.

Ipak, nije odgovorio zašto do sada nije skinuta oznaka tajnosti sa tog dokumenta.

“Ja ne znam šta je sporno u tom Izvještaju. Upoznat sam sa sadržajem tog izvještaja. Ne nosi neko veliko otkriće. Što se mene tiče sjutra mogu maći oznaku. Ništa u tom izvještaju nećete vidjeti što je spektakularno”, kazao je juče Abazović.

On je rekao da je ustoličenje Joanikija uz ogroman bezbjednosni rizik prošao na način da nije bilo žrtava, te da je poslije toga, kako tvrdi Abazović, “došlo do umanjenja tenzija koje sad neko želi da uruši, te da preko organizovanog kriminala žele da se vrate na vlast.”

Šta se dešavalo 5. septembra 2021. na Cetinju?

Tadašnji premijer Zdravko Krivokapić je na osnovu lažne fotografije naredio da se građanski bunt uguši suzavcima i policijskom torturom, a da bi mitropolit SPC Joanikije bio ustoličen na Cetinju.

Umjesto da odgovaraju oni koji su naredili nehumanu akciju razbijanja barikada okupljenih građana iz cijele Crne Gore, nadležni organi pokretali su postupke protiv učesnika protesta koji su iskazali bunt zbog ustoličenja mitropolita SPC.

U oblacima gustog bijelog dima od kojeg je ponestajalo daha, ustoličen je Joanikije. Dovezen je helikopterom zaštićen pancir ćebetom, a na vratima Cetinjskog manstrira i oko njega bile su osobe naoružane “do zuba”.

A da bi bio ustoličen Joanikije policija je 5. septembra 2021. bacala suzavac na građane od kojeg su mnogi završili u bolnicama. Policija je koristila šok bombe, neki su tvrdili i gumene metke ali je iz Uprave policije to demantovano.

Policijsku torturu tog septembarskog jutra bivši premijer Krivokapić pravdao je fotografijom bačenog Molotovljevog koktela.

“Da li je ona slika stara ili lažna ja nisam znao u tom trenutku. To se provjerava i mislim da će biti tačno ono što sam rekao”, rekao je kasnije Krivokapić.

Zbog dešavanja na Cetinju 5. septembra 2021. privedene su 22 osobe.

Međutim, za sada izgleda istinu jedino znaju u Vladi, odnosno Vijeću za nacionalnu bezbjednost kome je Komisija proslijedila Izveštaj sa zaključcima o događajima u prijestonici od prije dvije godine.

A.Obradović

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top1

28.09.2023. u 10:02h

Titogradske vijesti, top2

28.09.2023. u 08:43h

Titogradske vijesti, top2

28.09.2023. u 08:38h

Titogradske vijesti, top2

28.09.2023. u 08:02h

Skip to content