Izručen državljanin Južne Koreje koji je uhapšen sa Do Kvonom

Radio Titograd

05.02.2024, 10:31h

< 1 min

Fotografiju CdM-u dostavila Uprava policije

 

Shodno rješenju koje je donijelo Ministarstvo pravde, danas je iz Crne Gore u Južnu Koreju izručen Hon Čang Jon, državljanin Južne Koreje, koji je prošle godine uhapšen u Podgorici zajedno sa Do Kvonom, “kraljem kriptovaluta”, zbog falsifikovanja putnih isprava.

“Hon Čang Jon je od strane službenika NCB Interpol Podgorica i Posebne jedinice policije danas predat nadležnim pravosudnim i policijskim organima Južne Koreje, radi vođenja krivičnog postupka zbog više krivičnih djela koje se odnose na prevaru u finansijsko investicionim uslugama, ulaganjima i tržištu kapitala za koje je zaprijećena doživotna kazna zatvora u Južnoj Koreji”, saopštila je policija.

Državljani Južne Koreje Kvon Do Hjeong i Hon Čang Jon uhapšeni su prošle godine u Crnoj Gori prilikom pasoške kontrole na letu za Dubai kada su upotrijebili falsifikovane putne isprave Kostarike, što je i utvrđeno provjerama Interpola.

“Ovo lice je uhapšeno u Crnoj Gori 23. marta 2023. godine na Aerodromu Podgorica po međunarodnoj potjernici koju je za njim raspisao Interpol Seul i to zajedno sa D.H.K., da bi nakon što je odslužio kaznu zatvora u trajanju od četiri mjeseca u Crnoj Gori zbog izvršenog krivičnog djela falsifikovanje isprave, izručen iz Crne Gore”, saopštila je policija.

Za Do Kvonom je ranije raspisana Interpolova potjernica zbog optužbi za međunarodnu prevaru vrijednu 40 milijardi dolara preko kriptovaluta.

Zbog pokretanja istrage i optužbi da je prevario povjerioce, njegovo izručenje traže Južna Koreja i Sjedinjene Američke Države (SAD).

S.Đ.

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Video hit dana,

22:53h

Titogradske vijesti, top2

24.02.2024. u 22:22h

Titogradske vijesti, top2

24.02.2024. u 19:32h

Titogradske vijesti, top1

24.02.2024. u 19:25h

Skip to content