Izraelska vojska: Razmjena vatre u bolnici Šifa u Gazi; Netanjahu: Napad na Rafu pitanje trenutka

Radio Titograd

18.03.2024, 07:33h

2 min

Foto:Ambasada Palestine

 

Izraelska vojska saopštila je da je izvršila raciju u bolnici Šifa tokom koje je došlo do razmjene vatre sa palestinskim borcima. Premijer Benjamin Netanjahu poručio je da nije pitanje da li će doći do ofanzive na Rafu, već kada će doći. Predsjednik Egipta Abdel Fatah el Sisi izjavio je u razgovoru sa predsjednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen da njegova zemlja neće dozvoliti prisilno raseljavanje Palestinaca iz Gaze.

Izraelska vojska izvršila raciju u bolnici Šifa u Gazi

Izraelska vojska saopštila je da su njene trupe izvele “preciznu operaciju” u kompleksu bolnice Šifa u Gazi tokom koje je došlo do razmjene vatre sa palestinskim borcima.

Rečeno je da je pucano na vojnike koji su ulazili u bolnicu, kao i da će vojska nastaviti da djeluje u rejonu bolnice.

Uništena mreža Hamasovovih tunela na sjeveru Gaze

Izraelska vojska ne prestaje sa operacijama u svim djelovima Gaze, djeluje sa kopna, mora i iz vazduha. Navodi da je otkrila i uništila mrežu Hamasovovih tunela na sjeveru Gaze.

Izraelski zvaničnici navode da Rafa, gdje se, kako tvrde, nalaze četiri Hamasova bataljona, ostaje posljednje veliko uporište Hamasa u Pojasu Gaze, nakon operacije izraelske vojske na sjeveru i u centralnom dijelu palestinske enklave.

Premijer Benjamin Netanjahu, koji je odobrio operativne planove za ofanzivu na Rafu, poručio je da je ofanziva na najjužniji grad u Pojasu Gaze neophodna kako bi se ostvarili ratni ciljevi i da nije pitanje da li će biti ofanzive, već kada će je biti.

Reagovao je njemački kancelar Olaf Šolc i poručio da bi veliki broj civilnih žrtava, koji bi mogao biti rezultat izraelskog napada na Rafu, otežao regionalni mir.

Predsjednik Egipta Abdel Fatah el Sisi izjavio je u razgovoru sa predsjednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen da njegova zemlja neće dozvoliti prisilno raseljavanje Palestinaca iz Gaze.

Broj ubijenih Palestinaca premašio 31.000

Broj ubijenih Palestinaca u izraelskim vazdušnim napadima na Pojas Gaze premašio je 31.000, saopštilo je tamošnje Ministarstvo zdravlja.

Kako je navelo, u napadima je ubijeno 31.645 Palestinaca, a 73.676 povrijeđeno od 7. oktobra u izraelskoj vojnoj ofanzivi na tu enklavu.

Došlo je i do nove razmjene vatre Izraela i Hezbolaha. Izraelske odbrambene snage saopštile su da su borbeni avioni izveli vazdušne napade na niz lokacija Hezbolaha u Libanu kao odgovor na raketnu vatru na sjeverni dio Izraela.

 

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

14.04.2024. u 11:49h

Titogradske vijesti, top1

14.04.2024. u 10:56h

Titogradske vijesti, top2

14.04.2024. u 10:38h

Titogradske vijesti, top2

14.04.2024. u 09:57h

Titogradske vijesti, top1

14.04.2024. u 09:53h

Titogradske vijesti, top2

14.04.2024. u 07:57h

Skip to content