Izrael šalje visoku delegaciju u Vašington da objasni plan za Rafu; Hamas optužuje Izrael da sabotira pregovore

Radio Titograd

20.03.2024, 07:29h

2 min

Foto:Guliver

 

Šef Hamasa u Kataru Ismail Hanije optužio je Izrael da sabotira pregovore o primirju nakon napada na najveću bolnicu u Gazi. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu poslaće u Vašington visoku delegaciju kako bi administraciji predsjednika SAD predstavili plan za Rafu. Izrael se nalazi na udaru kritika zbog odluke da grad Rafu napadne kopneno na granici sa Egiptom, u kome je više od milion Palestinaca pronašlo utočište tokom ofanzive izraelske vojske na Pojas Gaze. Palestinci tvrde da je “tiha” ofanziva na taj grad već počela.

Times of Israel: SAD nastavljaju sa zabranom finansiranja UNRVA

Sporazum koji su postigli lideri američkog Kongresa i Bijela kuće podrazumijeva nastavak zabrane finansiranja UNRVA, glavne agencije UN za pomoć palestinskim izbeglicama, do marta 2025. godine, javlja Times of Israel pozivajući se na dva izvora.

Predsjednik Džo Bajden je u januaru saopštio da se privremeno zaustavljaju nova finansiranja ove agencije, nakon optužbi Izraela da je desetine zaposlenih učestvovalo u Hamasovom napadu 7. oktobra, kao i da je stotine njih povezano sa terorizmom.

Agencija UN je takve tvrdnje odmah demantovala.

Hamas tvrdi da Izrael sabotira pregovore

Šef Hamasa u Kataru Ismail Hanije optužio je Izrael da sabotira pregovore o primirju nakon napada na najveću bolnicu u Gazi.

IDF je saopštila da su desetine terorista ubijene, a više stotina osumnjičenih za terorizam uhapšeno tokom racije na bolnicu Šifu u Gazi.

Kabinet izraelskog premijera saopštio je da će Benjamin Netanjahu poslati u Vašington dvojicu svojih najpovjerljivijih pomoćnika, ministra za strateška pitanja Rona Dermera i savjetnika za nacionalnu bezbjednost, da razgovaraju o nastavku rata protiv Hamasa sa Bajdenovom administracijom.

Izraelske odbrambene snage saopštile su da je oko 300 osumnjičenih za terorizam privedeno tokom operacije koja je u toku u bolnici Šifa u gradu Gazi.

Prema IDF-u, među pritvorenicima su “desetine istaknutih terorista” iz Hamasa i Islamskog džihada.

Šef Mosada Dejvid Barnea informisao je izraelsku ratnu vladu o početku pregovora za postizanje sporazuma o primirju i taocima sa Hamasom, prenijeli su izraelski mediji.

Visoki izraelski zvaničnik rekao je za Kanal 12 da nisu optimisti da će se postići dogovor, rekavši da, iako bi jaz u pozicijama mogao da se premosti, nije jasno da li lider Hamasa u Gazi Jahja Simvar zaista želi dogovor ili samo želi da dobije na vremenu.

Druga pošiljka pomoći trebalo bi da krene morskim koridorom sa Kipra za Gazu u narednim danima, saopštile su kiparske vlasti.

 

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

14.04.2024. u 11:49h

Titogradske vijesti, top1

14.04.2024. u 10:56h

Titogradske vijesti, top2

14.04.2024. u 10:38h

Titogradske vijesti, top2

14.04.2024. u 09:57h

Titogradske vijesti, top1

14.04.2024. u 09:53h

Titogradske vijesti, top2

14.04.2024. u 07:57h

Skip to content