Izrael odgovorio na predlog Hamasa o primirju; U izraelskim napadima na Gazu ubijeno 34.356 Palestinaca

Radio Titograd

27.04.2024, 07:52h

2 min

Foto:Ambasada Palestine

 

Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Džejk Salivan kaže da vidi novi zamah u pregovorima o kraju rata, kao i o puštanju izraelskih talaca. Ministarstvo zdravlja u Gazi saopštilo da je u izraelskim napadima od 7. oktobra stradalo 34.356 Palestinaca. Američka vojska počela je sa izgradnjom plutajućeg pristaništa na obali Gaze.

Izrael odgovorio na predlog Hamasa o primirju

Hamas je saopštio da je dobio zvanični odgovor Izraela na svoj najnoviji predlog o prekidu vatre i da će ga proučiti prije nego što podnese svoj odgovor, navodi se u saopštenju zamjenika šefa te palestinske paravojne grupe u Gazi.

“Dobili smo zvaničan odgovor cionističke okupacije na predlog koji je 13. aprila predstavljen egipatskim i katarskim posrednicima“, rekao je Kalil Al Haja, koji se trenutno nalazi u Kataru, u saopštenju koje je objavila grupa.

Poslije više od šest mjeseci rata sa Izraelom u Gazi, pregovori ostaju u ćorsokaku, a Hamas ostaje pri svojim zahtjevima da svaki sporazum mora okončati rat.

Egipatska delegacija je u petak posjetila Izrael radi razgovora sa izraelskim zvaničnicima, tražeći način da ponovo započne pregovore o okončanju sukoba i povratku preostalih talaca uzetih kada su borci Hamasa upali u izraelske gradove 7. oktobra, rekao je zvaničnik upućen u pregovore.

Taj zvaničnik, koji je želio da ostane anoniman, rekao je da Izrael nema novih predloga, iako je spreman da razmotri ograničeno primirje u kojem bi Hamas oslobodio 33 taoca, umesto 40 o kojima se ranije razgovaralo.

U četvrtak su Sjedinjene Države i 17 drugih zemalja apelovale na Hamas da oslobodi sve svoje taoce kao put za okončanje krize.

Hamas je obećao da neće popustiti međunarodnom pritisku, ali je u saopštenju koje je izdao u petak rekao da je “otvoren za bilo kakve ideje ili predloge koji uzimaju u obzir potrebe i prava Palestinaca”.

Međutim, Hamas je ostao pri svojim ključnim zahtjevima koje je Izrael odbacio i kritikovao zajedničku izjavu SAD i drugih da ne pozivaju na trajni prekid vatre i povlačenje izraelskih snaga iz Gaze.

Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Džejk Salivan rekao je u petak da vidi novi zamah u pregovorima o okončanju rata i povratku preostalih talaca.

Prema navodima dva neimenovana zvaničnika, Izrael je saopštio egipatskim posrednicima u petak da je spreman da pregovorima o taocima pruži „posljednju šansu“ da se postigne dogovor sa Hamasom prije nego što krene u invaziju na Rafu, posljednje utočište za oko milion Palestinca koji su ranije tokom rata pobjegli sa sjevera i centralnih delova enklave od izraelskih snaga.

Ubijeno najmanje 34.356 Palestinaca

Spasilački timovi koji su učestvovali u izvlačenju tela iz masovnih grobnica u medicinskom kompleksu u Kan Junisu sumnjaju da su pripadnici izraelske vojske umiješani u krađu organa, prenijeli su palestinski mediji.

Ministarstvo zdravlja u Gazi saopštilo je da je u izraelskim napadima od 7. oktobra ubijeno najmanje 34.356 Palestinaca, dok je njih 77.368 povrijeđeno.

Hamas je, u međuvremenu, kritikovao poziv 17 zemalja da se izraelski taoci hitno puste iz Gaze, istakavši da potpisnice nisu iznijele niti jedno rješenje za prethodno iznijete palestinske zahtjeve.

Nova runda pregovora između izraelskih i egipatskih zvaničnika za prekid sukoba između Hamasa i Izraela vođena je u Kairu. Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Džejk Salivan izjavio je da vidi novi zamah u tim razgovarima.

Izraelski neimenovani zvaničnici naveli su, međutim, da je Izrael jasno poručio egipatskoj delegacije da Hamas mora hitno da pusti 33 izraelska taoca ili će, u suprotnom, IDF početi kopnenu operaciju u Rafi.

Za to vrijeme, SAD su saopštile da je američka vojska počela sa gradnjom plutajućeg pristaništa na obali Gaze, koje će pomoći sa isporukom humanitarne pomoći civilnom stanovništvu iz Kaira.

 

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

29.05.2024. u 11:08h

Titogradske vijesti, top2

29.05.2024. u 10:16h

Titogradske vijesti, top2

29.05.2024. u 10:04h

Titogradske vijesti, top2

29.05.2024. u 10:01h

Skip to content